(Nettavisen): Det var en småfrustrert Klæbo som møtte pressen torsdag, dagen før sesongåpningen på Beitostølen.

26-åringen har slitt med en lårskade siden juni, og det er fortsatt usikkert om trønderen stiller til start under helgens renn. Selv sier han at sjansene er 50/50, og at en endelig beslutning vil bli tatt de kommende timene.

Om han ikke stiller til start på Beitostølen har Klæbo mest sannsynlig gått sitt siste skirenn i 2022. Han er også bekymret for at hele sesongen kan ryke.

– Det kan det. Det er absolutt en viss sjanse for det, sier 26-åringen.

– Kan være karriereødeleggende

Det som Klæbo imidlertid frykter mest med skaden er at den skal bli kronisk.

– Du hører om mange som har hatt sånne skader som sier at det tar så lang tid. Jeg hadde aldri trodd jeg satt her og skulle slite med den samme skaden som jeg slet med i juni, sier han.

Fredrik Aukland, langrennsekspert for NRK, mener Klæbo har all grunn til å frykte at skaden skal bli kronisk. Han tror det kan føre til alvorlige konsekvenser for 26-åringens karriere.

– Det er klart at om han har en kronisk hamstringsskade, så kan det være ødeleggende for karrieren, sier han til Nettavisen, og legger til at han ikke har grunnlag til å mene noe om skaden faktisk kan bli kronisk.

Aukland er klar på at en kronisk skade vil føre til problemer både før og under konkurranse for Klæbo, noe som selvsagt er langt fra optimalt.

– En kronisk skade vil skape en usikkerhet til hver konkurranse og vil være hemmende til forberedelsene, sier eksperten.

For Klæbo selv er det viktig å finne ut om skaden faktisk kan ende opp med å bli en kronisk skade.

– Det må bli gått gjennom en grundig risikovurdering på om hvorvidt det her kan bli en kronisk greie eller ikke, sier en bekymret Klæbo.

– Vil gnage i bakhodet

Klæbos landslagstrener Arild Monsen har forståelse for 26-åringen sin frykt rundt skaden.

– Jeg skjønner at han kan tenke det når det har gått så lang tid, men det må helseteamet svare på. Jeg håper det ikke blir tilfelle, selvfølgelig. Vi må bare krysse fingrene for at det ikke er det, sier Monsen til Nettavisen.

– Hvor ødeleggende kan en kronisk skade bli?

– Det vil gnage litt i bakhodet, det skjønner jeg jo. Men nå er det viktig for meg og andre at vi snakker om andre tema enn bare det der. Han blir ikke noe fortere frisk av det, sier landslagstreneren.

Til tross for en frustrerende skade og frykten for at den skal bli kronisk, synes Monsen at Klæbo har vært flink til å holde humøret oppe.

– Han har ikke vært noe nedfor. Han har vært i godt humør når han har pratet med meg.

– En krise i hans verden

Langrennsekspert Aukland er likevel klar på at Klæbo nå er inne i en svært utfordrende periode, og mener det er en liten krise at Klæbo muligens ikke blir å se på startstreken før neste år.

– Det har vart så lenge, og i og med at det ikke er en akutt skade men en belastningsskade, så er det vanskelig å si når den er over. Bare det at han sitter her og sier at han ikke vet om han skal gå skirenn er i hans verden en krise, selvfølgelig, sier han.

Han synes likevel én ting Klæbo sa på torsdagens pressekonferanse var positivt å høre.

– Det som var mest betryggende var at om det var VM i morgen så hadde han stilt til start. Det var kanskje det mest oppløftende som ble sagt, sier eksperten.

De norske langrennsløperne starter sesongen med renn på Beitostølen denne helgen. Fredag står sprint på programmet og prologen starter klokken 11.30 og sendes på NRK.