– Deler av bilbransjen som driver med manuell bilvask og annen bilpleie, dekkskift og dekklagring, er preget av useriøsitet og arbeidslivskriminalitet, derfor er det viktig at man bruker godkjente virksomheter, sier leder for a-krimsenteret i Trøndelag, Siv Fanavoll.

For alle som leverer tjenester innen dekkskifte, -lagring og manuell bilvask skal ha godkjenning fra Arbeidstilsynet. Og med høysesongen for bytte fra vinterdekk til sommerdekk godt i gang, ber Arbeidstilsynet forbrukerne om å ta ansvar.

Derfor har de blant annet utarbeidet en oversikt som viser godkjente virksomheter i hele landet. Siden sommeren i fjor har over 600 bedrifter fått godkjent-stempel fra tilsynsmyndigheten.

Hensikten bak godkjenningsordningen er å sikre at grunnleggende rettigheter og anstendige arbeidsforhold for arbeidstakerne er ivaretatt.

– Som forbruker kan du bidra direkte i kampen mot arbeidslivskriminalitet ved å kjøpe tjenester av en godkjent virksomhet, sier Fanavoll.

– Mener du at prisen på tjenesten du kjøper er mistenkelig billig, er det lov å tenke seg om. Sørg alltid for at salget slås inn i kassen og be om kvittering. Betal med kort. Det er et effektivt virkemiddel som gjør det vanskeligere å drive svart, legger hun til.