Gå til sidens hovedinnhold

Kimbell: – Vi håper dette kan være starten på en trend

Midt i et omfattende utbrudd kommer kommuneoverlegen med flere oppløftende nyheter for byens befolkning.

Tirsdag fikk 74 nye personer påvist smitte.

– Aldersfordelingen er den samme som vi har sett den siste uken, hvor de fleste er i studentalder. Det er det samme mønsteret som før, men et lavere tall. Vi håper dette kan være starten på en trend, men det er for tidlig å si, sier kommuneoverlege Elizabeth Kimbell til Nidaros.

I tillegg kom det inn rundt 100 positive hurtigtester. Mye av dette stammet fra NTNUs massetesting av studentene tirsdag.

– Det er på et stabilt nivå. Man kan kanskje håpe på en stabilisering, og muligens en forsiktig nedgang, sier Kimbell.

– Når kan vi regne med at smittetallene går betydelig ned?

– I forrige uke, når det ble klart for oss at dette var et stort utbrudd, satt vi inn en del tiltak inn mot studentgruppa hvor vi har mest smitte. Blant annet massetestingen som vi har startet på i går, men det viktigste er dette med kontaktreduserende tiltak. Vi har gitt råd om å avlyse sosiale arrangementer, og har fått forståelse av at dette i stor grad følges. Vi har også gitt en del råd til NTNU med tanke på hvordan man kan ivareta smittevern godt i undervisningssituasjoner.

- Oppløftende

Kimbell forklarer at smittetallene i helga, hvor over 100 testet positivt hver dag, i stor grad gjaldt personer som hadde blitt smittet da tiltakene ikke var på plass.

– Sånn sett kan man håpe at tiltakene har gitt effekt.

NTNU opplyser til Nidaros at ca. 10.000 studenter har testet seg siden i går.

– Vi opplever en stor testvillighet, og det bidrar til å gi oss oversikt. Det er oppløftende at vi «bare» har funnet 100 så langt. 100 er ca. samme nivå som tidligere dager, men nå skal vi huske på at vi har gjort tilgjengelig et stort antall hurtigtester. Hvis vi hadde hatt store mørketall, ville jeg nok forventet meg et enda høyere tall.

Åpner testboder torsdag

Torsdag åpner det boder i Munkegata og på Leangen for selv-testing. Dette håper kommuneoverlegen skal korte ned ventetiden i Trondheim.

– Når det gjelder testing, så er det slik at de personene som tester positivt på hurtigtest tar vi unna greit. Vi har hatt en lang testkø, men det håper vi vil bli avlastet betydelig fra i morgen, når vi åpner de nye utleveringsstasjonene våre.

Les mer om selvtestingen her.

– Hva vil vaksineringen bety for smittetallene vi nå ser?

– Det er høyt prioritert å få vaksinert befolkningen. Vår første prioritet nå, det er vi bedt om av nasjonale myndigheter, er å vaksinere. Men for akkurat for dette utbruddet, så har vaksinasjon begrenset betydning fordi det tar litt tid før vaksinen gir effekt.

– Dermed må vi jobbe med andre tiltak, som å redusere kontakter og masseteste. Men for å unngå lignende utbrudd er det å få beskyttet befolkningen helt avgjørende.

Test til barna

Det rulles nå ut test-kit til skolebarna i Trondheim.

– Vi har hatt testing av skolebarn på teststasjon så langt. Nå er vi i ferd med å få rigget det nye systemet som gjør at skolebarn kan testes hjemme. Det skal være praktisk klart til å settes i gang i dag.

– Mange skoler er berørt av smitte nå, hva har det å si at de nå kan teste seg hjemme eller på skolen?

– Det som det betyr er at skolebarna ikke lenger trenge å komme til teststasjonen og booke seg time. De vil bli ivaretatt i samarbeid med skolen, og da skal man forholde seg til informasjonen man får fra skolen som har et samarbeid med smittesporingen.

Kommuneoverlegen har også vært i kontakt med kommunens IT-avdeling, etter henvendelser fra flere som ikke får avbooket timene sine på Leütenhaven og Statens hus.

– Det har ikke vært mulig å avbestille time for barn elektronisk så langt. Nå har jeg fått bekreftet fra IT at den som bestiller i bookingskjema med bank ID, kan selv via det samme skjemaet både avbestille og endre time for seg selv. Hvis man har bestilt time for sitt barn, kan man også avbestille for barnet. Det skal det være løsninger på plass for. Om folk skal teste seg med selvtest hjemme, vil det frigjøre kapasitet om de avbooker.

Kommentarer til denne saken