Gå til sidens hovedinnhold

Kastet molotovcocktail inn gjennom soveromsvindu – fire personer var i boligen

To menn i 20-årene er nå dømt for å ha forårsaket en brann, like før jul i fjor.

Etter en krangel natt til 22. desember i fjor, oppsøkte en 23-åring og en 26-åring sokkelleiligheten til en annen mann, hvorpå de kastet en «molotovcocktail» inn gjennom soveromsvinduet hans.

De kjøpte bensin som de fylte på en vodkaflaske av glass, tente på et tøystykke som var plassert i åpningen på flasken, og kastet flasken inn gjennom soveromsvinduet, ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Flasken knuste vinduet, og det oppstod brann og røykutvikling inne i leiligheten.

Det var fire personer i boligen, og det var personer som befant seg i overetasjen som oppdaget og fikk slukket brannen.

Erkjente forholdet, men ikke straffskyld

Tidligere i desember møtte de to mennene i tingretten. Den eldste av dem erkjente forholdene, men sa at han ikke kastet flasken inn gjennom vinduet, men at han satte den inn på gulvet etter å ha knust vinduet med en kost.

Han mente imidlertid at det aldri var fare for brann, så han erkjente ikke straffskyld for den posten.

23-åringen hevdet i retten at han satt i bilen, og at han ikke visste hva 26-åringen skulle gjøre. Han har derfor ikke erkjent straffskyld.

Retten mener imidlertid at det ikke stemmer at ikke begge to var involvert i hendelsen, og retten mener videre at de handlet forsettlig.

Fare for tap av menneskeliv

Videre heter det i dommen at det ikke er sannsynlighetsovervekt for at brannen ville medføre tap av menneskeliv, men like vel at det på gjerningstidspunktet må ha vært grunn til å regne med at det var nærliggende fare for at brannen ville utvikle seg slik at menneskeliv kunne gå tapt.

Det vises blant annet til at handlingen ble utført midt på natten, i underetasjen på en tomannsbolig hvor det var to familier som sov.

De to ble også dømt for å ha utøvd vold mot en annen mann, bare en uke før brannstiftelsen, samt at den yngste av dem ble dømt for oppbevaring av narkotika og dopingmidler.

To tiltaleposter ble frafalt under rettssaken. Det ene gjaldt begge de siktede, og omhandlet et innbruddsforsøk, mens det andre gjaldt den yngste av dem, og et tilfelle av oppbevaring av kokain. De frifinnes derfor for disse to postene.

Den eldste av de to mennene dømmes til fengsel i tre år og tre måneder, i tråd med påstanden fra påtalemyndigheten.

Den yngste av dem dømmes til fengsel i to år og ti måneder, men får fradrag for 235 dager i varetekt.

Til sammen må de betale erstatning på 8.000 kroner til eier av tomannsboligen det ble satt fyr på, samt en erstatning på 10.000 kroner til mannen som ble utsatt for vold.

Kommentarer til denne saken