– Det er helt fantastisk, utbryter Brekke idet han får gladmeldingen.

– Jeg meldte meg på med en gang jeg så det i feeden min på Facebook. Kjenner faktisk en som var med og vant Bandwagon for noen år siden, men hadde i grunn ikke så store forventninger, for min egen del, sier Brekke.

Rockedrømmen forsvant da jeg var ti år, forteller han. Og siden har han reist rundt som trubadur. På ett tidspunkt bestemte han seg imidlertid for at det var eget materiale han ville satse på.

– Jeg startet i 2020, og plata skulle egentlig kommet ut ett år før. Men – som så mye annet – ble den utsatt på grunn av pandemien, sier Brekke.

Ros fra nestor i bransjen

I mars i år ble imidlertid debutalbumet «Tomorrow's Avenue» sluppet. Det har allerede rukket å skape en del bølger. Tom Skjeklesæther – kjent rockmanager, festivalarrangør og tidligere redaktør i musikkavisa Beat – uttalte at Brekke med plata «melder seg på i førstedivisjon i Norsk-Americana, rett ut av startblokkene.»

– Det var en veldig fin tilbakemelding å få – særlig fra en som ham. Man blir nervøs og hopper i taket på samme tid. Det er alltid godt å få en slik klapp på skuldra. Viktig å se at det ikke bare er jeg selv som har trua på det, ler han

– Selv om du har holdt på med musikk i noen år, skjønner jeg at du er relativt ny i «americana»-sjangeren. Hva var det som lokket deg over?

– «Americana» har vært med meg hele livet. Fatter'n skal ha æren for det. Han har tvunget det inn – med positivt fortegn. Jeg har bestandig fått høre at det er soundet man skal lete etter.

– Hva er det ved sjangeren som appellerer?

– Jeg ser «americana» mer som en paraply av sjangrer. Men viktig for meg, er at det er tekstfokus. I tillegg er det musikk som er spilt av musikere – på ekte instrumenter. Det er noe fysisk ved det, sier Brekke.

– Det er der magien skjer

Selv om det er riktig forseggjort i studio, betrakter Jonas live-spilling som det viktigste for ham.

– Live er noe helt annet. Det er der magien skjer – ting man får til i samspill med publikum, er det store. Det er jo live-musikere vi i utgangspunktet er, men dette er ikke noe som strider mot det vi gjør i studio, forteller han.

Han bruker også de samme tre støttespillerne på scenen som i studio – Pål Brekkås, Stian Lundberg og Alexander Pettersen – alle med bakgrunn fra bandet The South.

– Hvem er de største inspirasjonskildene dine?

– Jeg er helt klart inspirert av Bruce Springsteen, Little Feat og The Band. Liker også Glen Hansard, kjent fra The Frames og filmen «The Commitments». Jeg ber stor fan av solokarrieren hans. Ellers kommer man selvsagt ikke unna Dylan og Neil Young.

– Da jeg hørte låten din, var det særlig den litt «odde» pianotonen i introen jeg bet meg merke i. Er sånne «hooks» noe du bevisst jobber for å finne?

– Den «odde» tonen skal Alexander Pettersen ha kred for. Jeg skriver musikk alene med kassegitaren, men musikerne jeg jobber med får stor kunstnerisk og kreativ frihet, og kommer med særs viktige bidrag til sluttproduktet – sånn som i dette tilfellet, sier Jonas.

– Er det noen turnéplaner utover?

– Jeg har vært på en liten runde allerede. Har blant annet spilt for utsolgt Trykkeriet Scene. I tillegg har jeg vært på Stokkøya, i Kristiansund og i Halden. Det siste var på noe som heter Fjording-festivalen, sier Brekke.

Tidligere nevnte Tom Skjeklesæther var involvert i at han ble booket der. I sommer vil det også bli noen soloopptredener – lørdag skal han til Molde, og helga etter bærer det til Feskslofestivalen i Åndalsnes.

– Men fra august blir det med band igjen, lover han.

Interesse fra Tyskland

– Det er jo et veldig internasjonalt tilsnitt på det du driver med. Tenker du på lansering utenlands?

– Ja, ser ikke det som noen umulighet å få til, og har lyst til å bevege meg utenfor landets grenser. Jeg er allerede i snakk med en festival i Tyskland. Det hadde selvsagt vært gøy med USA, men for tiden er det mest realistisk å få til noe i Europa, sier Brekke.

Selv om han har høstet mye godord for debuten, planlegger ikke Jonas Brekke å hvile på laurbærene. I tillegg til en del spilling, vil album nummer to bli påstartet til høsten. Planen å få til å lansere det til neste vår.

– Jeg prøver å være i skrivebobla. Pandemien var tung å hanskes med, sånn sett. Hadde trodd at det skulle bli lettere når det åpnet opp. Men nå har det vært fokus på konserter og plateslipp. Innimellom alt det der må jeg finne «bobla» og sette meg ned for å skrive. Jeg er ferdig med rundt halvparten av neste skive, men jeg er veldig selvkritisk, så det går ikke så raskt, sier han.

Kan vinne 50.000 kroner

Bandwagon-juryen, som er bestående av Åge Sten Nilsen, Ida Jenshus, Rachel Nordtømme og Stig Jakobsen, har – foruten Jonas Brekke – plukket ut alternativ/metal-bandet Ingo, blant artistene fra A til L. Leserne kan så få være med og stemme frem hvem av de to som går til en finale.

Hovedvinneren vil få 50.000 kroner samt coaching fra en av ekspertene i sin sjanger. De vil også få spillejobb på en av Trondheims største festivaler, avhengig av hvilken sjanger de tilhører.

Sparebanken Midt-Norge er sponsor for Bandwagon.