Johndoe gjenåpner Byscenen med å spille sin første singel på tre år

Jonas Skybakmoen er tilbake i Trondheim med ny låt i baggasjen.

Jonas Skybakmoen er tilbake i Trondheim med ny låt i baggasjen. Foto:

Byscenen gjenåpner etter korona med trønderske Johndoe på scenen fredag 19. juni.

DEL

Vokalist og gitarist Jonas Skybakmoen er tilbake i Trondheim, der resten av bandet holder til, etter å ha vært korona-fast i Oslo. Nå skal han og resten av trønderske Johndoe spille første konsert på Byscenen siden før Norge stengte for all konsert-aktivitet.

– Det er litt deilig å komme tilbake, spesielt siden det er fint vær. Man blir bortskjemt med godt vær i Oslo, så det er overraskende at det er like fint i Trondheim, sier Skybakmoen, som ser mye nytt i Midtbyen siden sist han var i hjembyen sin.

Bandet har ikke møttes siden korona-krisen kom til Norge, men nå kan de endelig øve sammen som normalt igjen. Til tross for at det har blitt lite øving, har krisa likevel resultert i en ny singel fra Johndoe – deres første på tre år. Låten måtte de spille inn med Skybakmoen i Oslo og med resten av bandet i Trondheim.

«Korona-låt»

– Låten er lagd i karantene på et vis. Jeg har skrevet låten, sendt en demo på Facebook messenger til de andre gutta. I slutten av april kom vi fram til å prøve å spille det inn for å se om det ble fett, så gutta i Trondheim booka seg studio og spilte inn dagen etter jeg sendte demoen. Etter bass, trommer og gitar ble sendt til meg på en fredag kveld i Oslo, la jeg på min gitar og vokal, så miksa vi det på søndag og sendte ut til distribusjon tirsdagen etter den helga i april.

Skybakmoen forteller at de bare har gjort det på «gamlemåten» før i øvingslokalet.

– Det var en morsom måte å gjøre det på.

Skybakmoen har spilt med bassist Øystein M. Eide siden 1996, og med trommis Stian Lundberg og gitarist Terje Uv siden 2000.

– Vi skjønner hva hverandre liker etter å ha spilt sammen i så mange år, så jeg blir ikke overrasket når jeg hører hva de har spilt inn. Det ble sånn jeg så for meg at det skulle bli, selv om jeg ikke var med dem, forteller han.

Singelen heter «Alt blir bra (men når da?)»

Johndoe spiller på Byscenen i Trondheim fredag og lørdag. Fra venstre: Stian Lundberg, Øystein M. Eide, Jonas Skybakmoen og Terje Uv.

Johndoe spiller på Byscenen i Trondheim fredag og lørdag. Fra venstre: Stian Lundberg, Øystein M. Eide, Jonas Skybakmoen og Terje Uv. Foto:

– Det er jo nesten en sånn koronalåt, det er i alle fall en koronarelatert tekst. Jeg ble inspirert da jeg var på mitt mest pessimistiske i april da hele Norge hadde stengt ned. Jeg gikk gatelangs i Oslo på pause fra hjemmekontoret og så masse barnetegninger i vinduene der det sto: «alt blir bra igjen».

Da tenkte han at ja, kanskje blir det bra igjen, men han følte seg ikke så sikker på det.

– 2020 har vært et skikkelig vilt år, jeg skjønner ikke at det er mulig. Med alt fra Brexit, en pandemi som gjør at folk mister jobber og dør, Donald Trump har bare blitt verre og verre og George Floyd. Demonstrasjonene av sistnevnte er en positiv reaksjon, men ut av sinne og desperasjon. Det er med andre ord mye dritt på alle kanter, men samtidig så blir det jo sommer og fri, så det er en blanding av pessimisme og optimisme i låten, forklarer han.

Første utgivelse på tre år

Låten er Johndoe sin første utgivelse siden de slapp en singel i 2017.

– Vi har jo spilt mye konsert siden den gang og vi jobber konstant med nye sanger. Vi spiller også inn mye hver for oss. Jeg har gitt ut en soloplate i mellomtiden, og det har også trommis Stian Lundberg.

Før korona-krisa kom var Johndoe i gang med å jobbe ut låter til ei ny plate.

– Det stoppa brått opp da jeg ikke kunne reise opp til Trondheim mer.

Gjenåpner Byscenen

– Det blir kjempestas å spille første konsert på Byscenen etter gjenåpningen. Jeg tror også det blir litt rart og litt kult, det er bare lov med 200 stykker så vi vet ikke hvordan det vil de ut.

Mange artister har holdt strømmekonserter på sosiale medier, men Skybakmoen forteller at han heller foretrekker å se publikum.

Byscenen.

Byscenen. Foto:

– Vi bestemte oss for å vente til publikum kunne komme igjen. Begge konsertene ligger an til å bli utsolgt. Vi gleder oss veldig til å spille både fredag og lørdag på Byscenen.

Daglig leder på Byscene, Ulrich Bang Sørensen, er storfornøyd med at de endelig kan åpne igjen.

– Det er supert at ting blir sakte, men sikkert på plass igjen. Det er godt å få tilbake publikum på konserter og ansatte. Spesielt ansatte som driver med lyd og teknikk som er frilansere, de ble veldig hardt rammet av krisa, så det er godt å få satt de i arbeid igjen, sier han.

Ulrich Bang Sørensen er daglig leder på Byscenen som har vært stengt i tre måneder. - Almas gjenåpnet på onsdag, og vi åpner i dag, nå begynner ting endelig å gå tilbake til normalen, sier han.

Ulrich Bang Sørensen er daglig leder på Byscenen som har vært stengt i tre måneder. - Almas gjenåpnet på onsdag, og vi åpner i dag, nå begynner ting endelig å gå tilbake til normalen, sier han. Foto:

Selv om antallet publikummere er kraftig redusert, tror Sørensen det blir god stemning på konsert.

– Det blir nok ikke slik vi er vant til, men jeg tror det likevel blir veldig bra.

Fremover skal Byscenen holde flere konserter.

– Vi velger å kun bruke lokale artister for å støtte dem. Etter Johndoe i helga blir det Spidergawd og Bokassa.

Artikkeltags