Hansen gikk etter å ha beklaget at hun hadde brutt pendlerboligreglene. Hun antok da at hun var under politietterforskning, men senere har hennes advokat, John Christian Elden, fått bekreftet at hun ikke har status som mistenkt på nåværende tidspunkt.

– Jeg ble i realiteten avsatt som stortingspresident da Stortingets direktør konkluderte med at jeg hadde brutt regelverket rundt pendlerboliger i perioden 2014–2017, og statsadvokaten fulgte opp med å beordre etterforskning, skriver Hansen i en tekstmelding til NRK.

– Jeg følte meg tvunget, selvfølgelig, til å beklage dette. Jeg mener selv jeg har fulgt regelverket til punkt og prikke, fortsetter hun.

Arbeiderpartiet møtes klokka 9 til gruppemøte på Stortinget for å velge partiets nye kandidat til vervet som stortingspresident, melder NRK.

Ifølge kanalen vil partiet kunngjøre hvem kandidaten er før Stortinget setter sitt møte klokka 10.

Ny stortingspresident

Masud Gharahkhani (39) er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident, opplyser kilder til flere medier.

Arbeiderpartiet møttes klokka 9 til gruppemøte på Stortinget for å velge partiets nye kandidat til vervet som stortingspresident.

Ifølge DN , VG , NRK og flere andre medier blir Gharahkhani innstilt av partiet. Ifølge NRK vil Arbeiderpartiet kunngjøre hvem kandidaten er før Stortinget setter sitt møte klokka 10.

Gharahkhani overtar dermed etter alle solemerker etter Eva Kristin Hansen (Ap), som varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang.

Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Ifølge Aftenposten og TV 2 innstilles Kari Henriksen (66) fra Vest-Agder innstilles som ny fjerde visepresident av Arbeiderpartiet. Det betyr at Sverre Myrli fra Akershus ryker ut av presidentskapet. Myrli ble valgt til Stortingets fjerde visepresident så sent som 9. oktober.