Hun har jobbet på BrukOm på Nyhavna siden oppstarten i 2021 og har det siste halvåret fungert som konstituert leder. Nå er det klart at hun får jobben på heltid.

– Det blir spennende. Jeg har vært konstituert leder i seks måneder allerede, så jeg er litt vant – men jeg gleder meg, sier Janne Rødsten til Nidaros.

Lang karriere

52-åringen har allerede vært i bransjen i en årrekke. Hun har vært fast ansatt i bransjen siden 1995, og har med årene vært innom de fleste feltene innen renovasjon i Trondheim Renholdsverk og Retura. Alt fra å jobbe på avfallsmottaket på Heggstadmoen til å kjøre renovasjonsbil, eller søppelbil på folkemunne, i tillegg til salg- og markedssekretær og kundesenterleder..

– Etter hvert så jeg at Trondheim Renholdsverk skulle åpne en gjenbruksbutikk, og da tenkte jeg at dette måtte jeg være med på. Det burde allerede ha vært butikk da, for det er utrolig mye fullt brukende ting som blir kastet, forteller hun.

Søknadsfristen til lederstillingen gikk ut i slutten av november, da hadde Trondheim Renholdsverk mottatt 37 søknader.

– Vi hadde forventet mange søkere. Det er stor interesse rundt BrukOm og jeg tror det er mange som vil være med på det grønne skiftet og jobbe direkte med det, sier kommunikasjonssjef Tone Pettersen Olden i Trondheim Renholdsverk.

– Men så var det Janne som trakk det lengste strået gjennom hele prosessen, legger hun til.

Rødsten hadde sin første offisielle dag som butikkleder 1. januar.

– Vi kan ikke holde på sånn

Som sagt har Rødsten allerede vært konstituert sjef i et halvår. Da Nidaros spør hvilke erfaringer hun har gjort seg og hva hun var spent på, svarer hun:

– Det har vært mye nytt å lære, og så var jeg veldig spent på om de andre i butikken ville synes det var greit at jeg tok over. Vi har jo jobbet tett på hverandre tidligere.

– Også det å være med på å videreutvikle BrukOm til noe større, knytte til oss flere, kanskje utvide. I tillegg kommer det en ny prosjektleder snart, så det blir også spennende i form av å finne på andre ting for å få mer gjenbruk i samfunnet.

Hvor viktig er temaet gjenbruk for deg?

Det er veldig viktig for meg. Vi kan ikke holde på sånn som vi gjør i dag. Nå er det tiden for det, og det er flere og flere som tyr til gjenbruk. For min del har jeg alltid vært sånn – det har alltid ligget i meg, svarer Rødsten og legger til:

– Så oppfordrer jeg folk til å kjøpe brukt.

Ny prosjektleder

Den tidligere butikklederen var også prosjektleder. Nå har altså Trondheim Renholdsverk delt stillingen i to og er i gang med ansettelsen av en prosjektleder.

– Det har vi gjort for at skyte litt fart på ombruk, sier Pettersen Olden.

Også her var det mange søkere, 33 for å være eksakt.

– Vi har jo høye mål om å nå 70 tonn i uka på ombruk av alle varer som kommer inn på gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen, sier hun og tilføyer at de har kommet et godt stykke på vei.

I fjor antar hun at de var oppe i rundt 8 tonn per uke på BrukOm på Nyhavna.