Det er ikke påvist virusvarianten omikron i noen av de 93 positive koronaprøvene som St. Olavs hospital har analysert onsdag. Det sier overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. olavs hospital, Svein Arne Nordbø, til Adressa.

Sykehuset har hittil ikke påvist noen tilfeller av omikron i deres analyser, men Folkehelseinstituttet meldte tirsdag om ett omikrontilfelle i Trøndelag.

Fakta om den nye koronavarianten omikron

* Omikron er en mutert utgave av koronaviruset SARS-CoV-2, som kan føre til sykdommen kjent som covid-19.

* Ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Første bekreftede tilfelle stammer fra en prøve tatt 9. november.

* Har 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.

* WHO har klassifisert varianten som «bekymringsfull», lik variantene alfa, beta, gamma og delta, og foreløpige funn tyder på økt risiko for reinfeksjon med denne varianten.

* Ifølge Sør-Afrikas National Institute for Communicable Diseases (NICD) er det foreløpig ikke rapportert om noen uvanlige symptomer blant personer smittet av den nye varianten. Flere smittede er symptomfrie.

* Folkehelseinstituttet opplyser i en risikorapport at varianten kan være mer smittsom, men at det er liten sannsynlighet for at den gir mer alvorlig sykdom.

* Virusvarianten har flere endringer på steder som er kjent for å gi høyere motstand mot nøytraliserende antistoffer, påpeker FHI. Det er ventet flere svar om dette utover i desember.

* I tillegg til Sør-Afrika er det registrert tilfeller av varianten i land i Asia, Afrika og Europa – blant dem Danmark, Tyskland, Storbritannia og Nederland.

* Norge og mange andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Kilder: NTB, WHO, AFP, regjeringen