Hva i all verden har de gjort i Bodø? De satset på folk med utdannelse. Det begynte de med i 2017, under daværende styreleder Hege Leirfall Ingebrigtsen. Klubben bestemte seg for at fremgang måtte bygges på kompetanse, eller som en sentral kilde sier: «Vi skjønte at det ikke holder om du selv har vært en god fotballspiller».

I Bodø/Glimt har de ikke resultatmål. De jobber med utvikling og holder fokus på prestasjoner. De har valgt side i en konflikt som har plaget fotballen i Norge siden tidlig 70-tall; de satser på det noen foraktelig omtaler som «teoretisering», eller det som er enda verre: «intellektualisering». Det må sies å være et paradoks i en tid der fotballdebatten i Norge blir dummere og dummere for nesten hver eneste TV-sendte kamp.

Dette kommer oppå et veldig sterkt fundament av en gjennomarbeidet spillestil og sterk lojalitet til klubben fra spillere og by. I 2010 var Glimt nær konkurs. Brødrene Ørjan og Runar Berg tok et personlig ansvar for at det ikke skulle skje.

Siden har de vært sentrale i gjenoppbyggingen.

Bodø/Glimt er altså bygget på tre fundamenter:

  • Lojalitet
  • Fast og effektiv spillestil
  • Kompetanse

Det er mulig å se ironien i det, i en tid der unge spillere tror det er om å gjøre å komme seg fortest mulig vekk fra Norge, og der Glimts spillestil i virkeligheten blir raljert med av folk som mangler kompetanse i den grad at de ikke selv forstår hva de snakker om. De babler mest om «moderne» fotball, uten å vite at Glimt videreutvikler det de begynte med midt på 70-tallet.

Bodø/Glimt er ikke akkurat i tidsånden.

Men de vinner serien, mot alle odds, og de overpresterer i Europa.

Jeg har selv pekt på 1992 som det året det startet i Bodø, fordi Trond Sollied kom til byen med RBK-postulatene for spillestil. Det er ingen tvil om at det var et løft, og ga et fundament som klubben fortsatt står på, men jeg tror noen av oss har glemt at det egentlig startet i 1974, da Harald Dutte Berg kom tilbake fra Nederland.

Først og fremst kom han med seg selv, men han hadde med seg noe i bagasjen også: 4-3-3-tenkninga fra hollandsk fotball, og Terje Mørkved og Arne Hanssen var tilbake fra Rosenborg, og hvor hadde han hentet inspirasjonen han som var trener for 1971-laget der: I Nederland.

Det finnes en tydelig rød tråd fra 1974 til 2021, og den har klubben holdt tak i, i med- og motgang. De har aldri latt seg lure til å skifte kurs, eller komme opp med en plan B. I Bodø har de alltid jobbet for å forbedre plan A; 4-3-3-spill bygget på kunnskap og erfaring.

Les også

Hvorfor vil ikke de største talentene være i Rosenborg?

Men jeg tror ingen, ikke Dutte, ikke Trond Sollied og heller ikke Berg-gutta hadde tenkt seg at det skulle føre dem til seriemesterskap og sluttspill i Europa.

Det jeg derimot tror, er at de kommer til å være forberedt den dagen det butter. Det kommer ikke til å bli snakk om noen ny kurs eller at ting er gått ut på dato.

Bodø er en kystby. Der holder de stø kurs, særlig når det blåser opp til uvær.