I Trondheim har bare 90 prosent av dem som har hatt muligheten til det, valgt å vaksinere seg. I Steinkjer er prosentandelen 92. Også i andre trønderske byer er det tallet høyere enn her.

Norges fremste utdanningsinstitusjon til tross – Trondheim har blitt ei sinke når det gjelder vaksinering. Problemet er bare at denne unnfallenheten kan ende opp med å koste menneskeliv.

De siste ukene er det universitetsbyene Trondheim og Tromsø som har ruvet høyest på smittestatistikkene. Tromsø meldte i dag at de fra fredag innfører koronapass. Det burde være en «no-brainer» for Trondheim å følge i de samme fotsporene.

Kritikken har naturlig nok kommet —om at dette vil føre til et todelt klassesamfunn. Til det, svarer Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen: «Om vi skiller ut unge under 18 år, snakker vi om noen få prosenter av voksne innbyggere som har valgt å ikke vaksinere seg. Disse kan ikke forlange at vi stenger ned samfunnet for deres del», sa han i et intervju med iTromsø mandag.

Norge er et samfunn som på alle måter er bygd opp rundt folks sunne fornuft. Som et demokratisk, høyt utdannet land, forventer vi liksom at folk skal opptre logisk når de blir forelagt det som finnes av forskning på området. Det som skjer når folk nekter å være fornuftig, er alltid interessant.

Etter mye oppstyr, ble det innført en røykelov, slik at vi skulle røyke litt mindre. Bilbelte var også noe du ble «påtvunget», etter at man i mange år hadde «oppfordret» folk til å bruke det. Forskjellen mellom bilbelte og vaksine er bare at hvis du ikke velger å følge rådene når det gjelder førstnevnte, er det du som dør.

Hadde Darwins utvelgelsesmetode fungert perfekt, ville alle som stolte mer på Charter-Sveins medisinske anbefaling enn smittevernseksperter, vært de som fikk lide. I dette tilfellet er det dessverre også en del besteforeldre og folk med underliggende sykdommer som går med i dragsuget. Alt skjer fordi noen med konspiratoriske tulleideer får holde på som de vil.

Dette er altså de Titanic-forlisende som er redde for skadene livbåtene kan føre til.

Gjør vi ingenting med dette, lar vi dem styre livene til resten av oss – noe de i praksis gjør med sin aktive motstand. Det ville være som å utnevne Kari Jaquesson til statsminister, med Charter-Svein som ansvarlig for helseministerposten.

Les også

«Bilfritt sentrum er vel og bra – men hold an lite grann»

Det har vært forsøkt forskjellige strategier for å få folk til å gjøre det opplagte – få et sprøytestikk i armen. I Kina er det fullstendig tvang, uansett hva tiltaket er – noe som sikkert funker utmerket der hvor selvbestemmelse knapt eksisterer. Her, ville det nok bydd på problemer.

I Østerrike er økningen i vaksinasjoner blant den laveste i Vest-Europa, ifølge Sky News. Bare 64 prosent av den voksne befolkningen der er vaksinert. Her har de vært nødt til å ty til sterkere lut for å få folk til å handle.

For å komme inn på utesteder, restauranter, cafeer, frisørsalonger og kino fremover, må derfor innbyggerne nå vise frem koronapasset, eller kunne bevise at de er friskmeldt fra viruset. På diverse arrangementer kan maksimum 25 personer samles. Av de mer kuriøse, private initiativene, har et bordell tilbudt en «gratis halvtime» mot at man lar seg vaksinere.

Nå tror jeg kanskje det statlige påbudet vil ha adskillig større effekt. I alle fall var dette resultatet i Frankrike. Ifølge en global undersøkelsen utført av Gallup i juni, for den britiske organisasjonen Wellcome, viste det seg at vaksineskepsisen i Frankrike var størst av samtlige 144 land som deltok. Her svarte bare 47 prosent at de mente det er trygt å ta vaksiner. 33 prosent av de spurte i Frankrike sa seg sågar direkte uenige i at det var trygt.

Man skulle tro utgangspunktet var håpløst for å få landet vaksinert, men i midten av juli gjorde Macron genistreken å kunngjøre at koronapass ville bli nødvendig for å komme inn på restauranter.

Effekten var voldsom. Tusenvis av rasende franskmenn begynte å protestere i gatene, men det ga samtidig resultater. Vaksineringen skjøt i været. Allerede i september var Frankrike blant landene på vaksinetoppen i Europa. Bare ett døgn etter kunngjøringen hadde over én million mennesker meldt seg, som var dobbelt så mange som den tidligere rekorden. Og det var særlig yngre mennesker som meldte seg. Protestaksjonene forsvant også raskt.

På halvannen måned hadde 12 millioner franskmenn vaksinert seg. I en oversikt gjort 1. september hadde 90,4 prosent fått minimum én dose. Frankrike var da kun slått av Malta, Island og Irland.

Danmark meldte i forrige uke at det blir koronapass også der. Resultatet kom umiddelbart, i form av 37.000 vaksinetimer bestilt på én dag — 3,5 ganger flere enn mandagen før.

Det mest gledelige er dog at koronapass sannsynligvis redder tusenvis av mennesker fra å dø. Jeg har ennå til gode å se et vektig argument for at man ikke skal kjempe for det.

Les også

«Kan vi nå, omsider, ta det på alvor?»

— Hvorfor kan ikke jeg få dra på U2-konsert?

— Fordi du ikke har kjøpt billett, kjære.

Samme logikken burde gjelde for å få delta i det åpne samfunnet. Kjøper man ikke billett, kan man ikke klage på at man ikke får slippe inn. Koronapass burde være billetten til sosial deltagelse fremover.

Så får det heller være at man kanskje ikke får møtt Charter-Svein.