(Trønderdebatt)

I 2021 ble straffen for deling av krenkende bilder skjerpet. Likevel er det en økning i andelen egenprodusert overgrepsmateriale, og de som deler er stadig yngre. Barn og unge lager prislister på hvor mye de tar i betaling for å selge ulike typer seksualiserte bilder av seg selv. Hvorfor er det så vanskelig å få bukt med digitalt overgrepsmateriale?

Tirsdag la politiet fram sin trusselvurdering for 2023. Trusselvurderinger er sjelden lystig lesing, og heller ikke årets rapport tegner et hyggelig bilde for året som kommer. Politiet venter dødelig gjengvold i Norge, mener det er meget sannsynlig at drap og dødelig vold vil bli begått av personer med psykiske lidelser, datakriminaliteten i og mot Norge vil fortsette å øke og det samme gjør tilgjengeligheten av narkotika. Noe av det jeg syns er mest skremmende er likevel delene som omhandler digitalt overgrepsmateriale.

«Stadig yngre barn deler egenprodusert overgrepsmateriale» står det i rapporten. Andelen egenprodusert overgrepsmateriale øker, og alderen på de som deler blir lavere. Barn deler frivillig, selger eller tvinges til å dele bilder og videoer av seg selv – og andre barn – med seksualisert innhold. Ifølge rapporten er det norske barn ned i elleveårsalderen som selger slikt innhold, og barn helt ned i femårsalderen som filmer seg selv nakne.

I januar la Medietilsynet fram tall fra en undersøkelse om unges erfaringer med deling av nakenbilder. Tallene forteller mye av det vi allerede vet; nakenhet på nett, nakenhet og utpressing av seksualisert digitalt innhold er sjokkerende vanlig.

  • Halvparten av jenter på 13 og 14 år har blitt spurt om å dele nakenbilder
  • Hver femte gutt i samme aldersgruppe har blitt spurt om å dele nakenbilder
  • Nesten halvparten av jenter fra 13 til 18 år har fått tilsendt nakenbilder – bildene kommer noen gang fra venner eller kjæreste, men det er mest vanlig at de kommer fra ukjente

Dette er nasjonale tall, men trenden er den samme også i Trøndelag. I februar i år fortalte flere ungdomsskoleelever på Steinkjer til Trønder-Avisa om forespørsler de hadde fått. Ei jente skulle få 3000 kroner for å sende nakenbilder. Ei annen ble lovt 1000 kroner for å sende bilder av puppene sine. For noen begynte forespørslene allerede i 7.-klassen.

I september i fjor gikk politiet ut og advarte mot at flere gutter og menn i Trøndelag ble utsatt for seksuell utpressing. Etter å ha blitt lurt til å sende nakenbilder eller utføre seksuelle handlinger foran kamera – for det de trodde var jevnaldrende jenter – ble de presset for penger av organiserte kriminelle.

Tidligere i år skrev Nidaros om trondhjemmere under 13 år som sender seksualiserte bilder av seg selv mot betaling. Som «datadetektiv» Mia Landsem sier til Nidaros, er det ikke bare gjennom bankoverføringer betalingene skjer. Betalingen kan også skje i form av spillpenger. Men mange som selger bilder, får ikke betalt som avtalt. Og blir bekymret for hvor bildene kan havne.

Nakenbilder på avveie, utpressing, hevnporno, deling av intime bilder i forskjellige fora på nett er alle alvorlige konsekvenser av å sende nakenbilder av seg selv eller andre. Det samme er bekymringer for at bildene kan deles videre til kjente og ukjente, at foreldre eller andre på vennelista får de tilsendt. Uvisshet om hvor mange som har sett bildet, og frykten for at de deles videre, kan for mange føre til psykiske belastninger og utfordringer.

Vi vet jo hva konsekvensene av å sende nakenbilder er. Vi snakker om konsekvensene, media omtaler de og foreldre blir stadig vekk oppfordret til å snakke med sine barn om nettvett. Men likevel virker det som at denne typen seksuell utlevering av seg selv og andre, begynner å bli vanlig blant barn og unge?

I det øyeblikket egenprodusert overgrepsmateriale begynner å normaliseres, har vi et alvorlig samfunnsproblem. Sakene som har blitt belyst i media den siste tiden og politiets trusselrapport som ble lansert på tirsdag, viser at varsellampene i aller høyeste grad bør blinke.

Jeg er bekymret for den oppvoksende generasjon som har smarttelefonen som en forlengelse av hånda, og det å sende bilder til andre – enten det er på Snapchat, Instagram eller BeReal – har blitt like vanlig som å ta på seg sokker. Foreldre, som tidligere bekymret seg for barna sine i det de forlot huset, har nå dessverre god grunn til å være bekymret for barna som sitter alene på rommet med en skjerm.

Det er et tegn på at noe har gått alvorlig galt når 13-åringer tenker det er normalt å tjene penger på seksuell utlevering av seg selv.