En mann i slutten av tenårene ble lillejulaften dømt til fengsel i Trøndelag tingrett. Mannen var tiltalt etter en voldshendelse og en trafikal hendelse våren 2022.

En kveld i mai satt mannen i en buss ved Ilaparken, sammen med sin søster og sin kjæreste. Han forklarte i retten at han oppfattet det slik at en annen mann i bussen satt og stirret på ham og kjæresten. Da han skulle gå av bussen, gikk han bort til mannen, spurte hva han så på og sa at han skulle slutte å stirre.

Tenåringen fortalte retten at han ikke husker hva som ble sagt, men at han ble provosert og dyttet mannen. Fornærmede svarte med å slå med knyttet neve i ansiktet, heter det i rettsdokumentet.

To brudd i ansiktet

Tiltale slo og sparket deretter fornærmede flere ganger på kroppen og i ansiktet. Hendelsen ble fanget opp av bussens overvåkningskamera.

Mannen har erkjent voldshandlingen, men sier at han gjorde det i selvforsvar.

Retten mener at fornærmede utførte et ulovlig angrep med det første slaget, men at tiltalte gikk lenger enn det som var nødvendig. Retten er overbevist om at mannen var klar over at slagene og sparkene ville påføre fornærmede skade.

Fornærmede ble påført to brudd i ansiktet; i øyehulen og i kjevebeinet, fremgår det av en legeattest.

Påkjørt bakfra

En formiddag i april ble en kvinne påkjørt bakfra av en elsparkesykkel slik at hun falt og fikk et brudd i håndleddet.

Mannen sier at han ikke kan huske å ha kjørt elsparkesykkel denne dagen, men retten er overbevist om at det var han som kjørte på kvinnen.

Ved hjelp av brukerdata har elsparkesykkel-selskapet gått gjennom mannens kjørerute. Samtidig som damen ble påkjørt, skal han ha vært i området og hatt en pause på ett minutt på det aktuelle stedet, heter det i rettsdokumentet.

Sammenstøtet skal ha skjedd på fotgjengerfeltet, og mannen passer også beskrivelsen som vitner har gitt.

Fengsel og erstatning

Mannen ble dømt til 90 dagers betinget fengsel, ettersom han ikke hadde fylt 18 år da hendelsene skjedde. et særvilkår er at mannen gjennomfører ungdomsoppfølging i konfliktrådet.

Mannen som i dag er myndig er også dømt til å betale totalt 17.600 kroner til kvinnen i skade- og oppreisningserstatning.

Ankefristen er på to uker.