Gå til sidens hovedinnhold

Her øver Ann Iren og Bjørn hver dag – søndag skal de svømme fra Munkholmen

Minusgrader, snø og det at kalenderen viser januar, stopper ikke Ann Iren Engmann og Bjørn Rex Larsen. De bader hele året.

Å svømme i 45 minutters tid fra Munkholmen til Piren, er kanskje ikke det de fleste tenker er en god fritidsaktivitet en søndag i midten av januar. Det er meldt 4 grader, en god del nedbør og vind.

Men det er nettopp det Ann Iren Engmann og Bjørn Rex Larsen har planer om å gjøre. Larsen gjorde det samme i fjor, og det ga mersmak.

Begge har blitt ivrige isbadere. Larsen er i gang med sin tredje isbade-sesong. For Engmann er det den andre.

– For meg handler det mest om at jeg føler meg fri når jeg er ute i vannet og svømmer. Det er kult å utfordre seg på noe som jeg kan klare, sier Engmann.

Nidaros filmer og sender svømmeturen direkte søndag.

Tre kvarter i sjøen

Larsen svømte fra Piren til Munkholmen i fjor, og opplevelsen fristet til gjentakelse. I år har han med seg Engmann og to andre, og legger turen motsatt vei – mest av sikkerhetsmessige hensyn.

– I fjor måtte jeg vente i ti minutter i kaldvind på et flagg. Jeg nektet å dra derfra før jeg hadde plantet det på Munkholmen, sier han.

I luftlinje er det 1,2 kilometer mellom Munkholmen og Piren. Strømninger i sjøen gjør at turen nok blir noe lengre for de fire svømmerne.

– Uten strømninger hadde det nok tatt 37 minutter. Nå må vi beregne rundt 45, tenker jeg, sier Larsen.

Lang tid i iskaldt vann, er ikke nytt for Larsen. Nylig tok han et rekordforsøk, og satt 50 minutter i ishullet i Theisendammen.

Les også

– Jeg har aldri vært redd når jeg har isbadet. Men det var noen minutter der jeg tenkte at dette ikke trengte å gå så bra

Engmann har ikke bestemt seg ennå for om hun skal svømme med eller uten våtdrakt. De andre tre svømmer uten, og hun vil ikke være den eneste uten. Samtidig kjenner hun på at det er sikrere å svømme med.

– Jeg har vært ute i sjøen i 36 minutter med våtdrakt. Det gikk greit. Uten våtdrakt klarte jeg ikke mer enn 24 minutter, sier hun.

– Verst å komme opp av vannet

Da Engmann og Larsen var i Theisendammen mandag ettermiddag, satt de i hullet i isen i omtrent 20 minutter, til stor oppmerksomhet fra forbipasserende turgjengere.

Alt handler om å forberede kroppen på det som venter. I vannet tar det ikke lang tid før kroppene begynner å skjelve, men begge bedyrer at alt handler om å få kontroll på hodet og pusten.

En gang Engmann var i Pirbadet med en venninne, lanserte hun ideen om at hun skulle svømme til Munkholmen. Det har hun foreløpig gjort kun på sommers tid, og da i våtdrakt.

– Nå er det jo ekstra spennende med at det er så kaldt, sier hun.

Det verste med isbadingen er å gå opp av vannet, ifølge Engmann.

– Da kjenner man frosten ordentlig. Det er trasig å kle på seg.

Larsen forklarer at det er varmere å bade i sjøen, men likevel synes han ishull i ferskvann er bedre.

– I saltvann er det ekstra ille når du kommer på land etter å ha vært uti lenge. Det iser på huden, sier han.

Nå håper de at folk stiller opp på Piren for å heie dem frem førstkommende søndag.

Nidaros filmer og sender svømmeturen direkte søndag.

Kommentarer til denne saken