Gå til sidens hovedinnhold

Hei, Jonas. Hvordan går det?

Det skulle bli slutt på personfokuset i Ap nå, sa du. Hvordan gikk det i helga, synes du?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Jeg skjønner jo at nordlendingene må ha lurt deg utpå, da du feiret din 60-årsdag i Tromsø i forrige uke. For der forsikret du vitterlig om at Ap skulle ta et oppgjør med personfokuset som har stjålet all oppmerksomheten i partiet de siste årene. Politikken har havnet i bakgrunnen, men det skal det skulle det bli slutt på, sa du. I hvert fall etter landsstyremøtet i september, for det var der du skulle si det til resten av partiet også.

Heldigvis kunne lokalavisa iTromsø gi oss en «heads up» allerede i god tid før fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap. For det fikk virkelig fart på sakene. Noen fikk det åpenbart travelt med å tømme ryggsekken om sine partivenner. Uttalelsen din må ha virket som et klyster på en del av våre betrodde ombudsmenn og –kvinner i ditt parti, for jeg har sjelden sett maken til politisk drittslenging i offentligheten som den siste uka. Jeg måtte omtrent sprite mobilen før jeg turte å bla meg videre.

Det er derfor jeg spør deg, Jonas – av både medlidenhet og nysgjerrighet – om hvordan det går. For du sitter jo på toppen av maktkjeden i dette partiet, som etter at Trøndelag Ap har lagt halve kortstokken på bordet framstår mer som en sekt enn et politisk parti, og hvor konfliktlinjene går på kryss og tvers. For det er du som er sjefen for dette arbeidslaget, sant?

«Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss», sa du i intervjuet med iTromsø. Hvis du skal gjøre en opptellling etter haraballet i Trøndelag i helga; hvor mange navn har du på «med oss»-lista di nå, Jonas?

Det er jo lett å forstå hva du egentlig mente, for det er jo et valg neste høst. Det er jo, etter å ha overvært Ap-årsmøtet i Trøndelag på behørig avstand, grunn til å spørre seg om du ikke bør forsøke å utsette valget neste høst. For hvordan i heiteste huleste skal du klare å drive valgkamp med en tropp som marsjerer i konsekvent utakt, som går i ulike retninger, og som lystrer totalt forskjellige ordre – avhengig av hvem som roper ut kommandoene. Ungdommer og voksne, kvinner og menn, nordtrøndere og sørtrøndere, Giske-sympatisører og Tajik-venner. Der et underlig lag du leder, Jonas.

Vi har ikke mange trøndere på Stortinget, Jonas. Men åpenbart mange nok i forhold til behovet. Og vi i Nord-Trøndelag har sendt to av dem fra dine rekker. Nå viser det seg at de er som hund og katt. I stedet for å angripe regjeringen, serverer de verbale knyttneveslag mot hverandre for åpen mikrofon.

Ap framstår som ei betent kvise nå, Jonas. Og dette skjer på din vakt. Du er nødt til å skvise gørra ut av den. Jeg håper du har never som tåler det.

Det virker som du har en umulig oppgave foran deg, Jonas. For det blir svært vanskelig å samle Norge, når du ikke engang klarer å samle ditt eget parti. Og når du ikke engang klarer å samle landets største fylkeslag, for ikke å si den trønderske Ap-benken på Stortinget. Så hvordan har du tenkt å få med deg landet på ditt politiske prestisjeprosjekt nå, Jonas – hvis du i det hele tatt har et?

Du har det åpenbart travelt, dersom du skal skvise alle personkonfliktene ut av den hovne kvisa før landsstyremøtet i september. Det er derfor bare å klemme på.

I mellomtiden sitter dine partilederkolleger stille i båten. Naturlig nok. For politikk handler jo nettopp om å oppnå makt for å utøve det man tror på, uavhengig av hvilket parti man tilhører, og da kreves det spisse albuer og kompromisser. Mens de andre åpenbart oppbevarer skittentøyet innomhus, har du måttet stå og bivåne at surtrusene får suse fritt gjennom offentligheten.

Det skal ryddes opp i ukulturen, blir det sagt. Men det kan virke som den blir etterfulgt av en ny. Feiden i Trøndelag Ap er i hvert fall langt fra over. Så, hvordan har egentlig helga di vært, Jonas?

Kommentarer til denne saken