Gå til sidens hovedinnhold

Hareide er ikke Hamrén

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Mange sammenligner Åge Hareide med en av Rosenborgs resultatmessige største suksesser som trenere, Erik Hamrén. Det er det heldigvis ikke grunnlag for. Det så vi mot Molde.

Hamrén ville aldri akseptert et slikt sammenbrudd. Det gjør ikke Hareide heller. Men hos ham kommer det som en mulig logisk konsekvens av måten Rosenborg spiller på.

Jeg gjentar, for ordens skyld, slik at det ikke skal være rom for misforståelser: Vi skal alle være glade for at det er Åge Hareides ånd som svever over Lerkendal.

For svenske Hamrén vant alt i den norske serien, men for øvrig tapte han alt; hjertene, den norske cupen og de internasjonale kampene. Men hadde han ikke tross alt en spillestil som ligner litt på Hareides? Tja, det er bare utenpå, i så fall.

Den viktigste forskjellen på banen er at Åge er opptatt av å spille ballen hurtig fremover. For svensken var det ikke så nøye om ballen gikk fremover eller bakover. Han var mer opptatt av å ha ballen i laget enn av hva de skulle gjøre med den.

Men begge er dyktige til å organisere forsvarsspillet? Jo, svensken var til og med svært dyktig på det, mens Åge er mer opptatt av å vinne tilbake ballen enn å forhindre at motstanderne skaper noe med den. Det er faktisk en forskjell på det. Hamrén var nøktern og kalkulert i forsvarsspillet, og hadde alltid orden på forholdene i eget lag bak ballen også når det angrep. Åge er dristig. Det siste kan du si ga Molde seieren på Lerkendal.

Det er også det som vil gi nye triumfer, og ikke minst er det det som utløser de store følelsene.

Rosenborg må naturligvis først og fremst vinne, hele tida i Norge og stadig vekk i Europa. Men triumfene må også brukes til noe, i og utenfor klubben. Hamrén var ikke opptatt av annet enn spillergruppa si. Hareide ser Rosenborg som det klubben er; en svært viktig samfunnsbygger og trøndersk identitetsmarkør.

Så du hvordan Åge spøkte og hadde det trivelig på benken med spillere og trenere i Molde? Slik skal en RBK-trener være (innimellom de meningsløse raseriutbruddene, som også hører med, men som helst ikke bør vare i mer enn ett sekund av gangen. Her har Åge litt å lære).

Så må naturligvis Åge og teamet spørre seg selv hvorfor det blir så mange baklengs. Det har mye å gjøre med at feilprosenten er for stor når laget angriper, og det har noe med typene på midtbanen og manglende struktur å gjøre, og det kan gjentas hver gang, enda så lei enn kan bli av å skrive, snakke og høre om det.

Vi er nå kommet akkurat dit vi hadde tenkt oss før vi skulle spå litt mer konkret om hva som kommer til å skje, men vi er like lite kloke som vi var:

Glimt virker ikke så vasse som i fjor, og var heldige i Bergen.

Molde hadde tjuvflaks på Lerkendal, men er solide som forventet.

Vålerengas poengtap er smått sjokkerende og skuffende.

RBK er akkurat der vi hadde ventet at laget skulle være: Ikke lett å bli klok på.

Kommentarer til denne saken