Fra tirsdag ettermiddag til onsdag morgen er det ifølge Meteorologisk institutt fare for mye tordenvær og lyn i deler av Trøndelag og i Nordland.
– Lynaktiviteten starter lengst sør og flytter seg nordover. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver yr.no.
Det er tirsdag formiddag sendt ut et farevarsel om moderat fare for mye lyn. Faren er forventet å øke klokken 14 og avta klokken 06.
I en anbefaling oppfordres det til å holde seg oppdatert om utviklingen av været og koble på elektriske apparater.
– Lokalt kraftige regnbyger. Fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag. Strømforsyningen og TV/internett kan bli påvirket. Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon, skriver Yr.
Her er forskernes lyn-smarte råd:
- Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.
- Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som «skjold» mot lynnedslag. Et hus har delvis samme effekt; betongbygg er bedre enn trehus.
- Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset ditt. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, eksempelvis tv-en. Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.
- Velg mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon om du må ringe. Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger ende i røret.
- Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.
- Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. En golfkølle i metall har litt større risiko for at lynet treffes.
- Ikke bruk paraply. Den har samme effekt som golfkølla.
- Unngå at overspenning ødelegger elektrisk utstyr med å installere overspenningsvern.
- Trekk ut kontakter fra elektrisk utstyr som du er redd for.
- Trekk også ut internettkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.
- Fjelltur – hva gjør du? Søk ly om mulig, trekk ned til lavereliggende strøk. Men det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet eller ikke.
- I båt, hva gjør du? Om man kan komme seg til land, gjør man det. Om du er utpå havet, prøv å unngå å stikke deg ut. Hold ikke i masta, unngå å henge over rekka. Legg deg ned i båten, eller gå ned i kabinen. Båter med mast kan være utsatte i tordenvær, men man vet ikke om lynavleder i toppen er noen løsning.
(Kilde: SINTEF)
Fra før er det sendt ut farevarsel for styrtregn. Det er gjeldende fra klokken 17 tirsdag til klokken 04.00 natt til torsdag.
– Det er kraftige byger. Det kan komme mer enn 15 millimeter på en time. Det er lokalt og slik som det alltid er med byger, er det umulig å si hvor de kraftigste bygene kommer, uttalte vakthavende meteorolog Siri Wiberg til Nidaros mandag.
– Det kan være lurt å sjekke sluk og steder hvor vannet skal renne unna, slik at det ikke blir opphopninger av vann. Kjør etter forholdene, det kan bli dårlig sikt og mye vann i veibanen, oppfordret Wiberg.
Ifølge Siri Sprauten Slettås, daglig leder i Slettås Vann- og Avløpsteknikk, kan byåsenområdet bli mest utsatt.
Dette anbefaler forsikringsselskapet å gjøre før uværet slår til:
- Rens takrenner, avløpsrør og utvendige sluk og drensrister
- Sjekk at dører og vinduer er godt lukket
- Pass særlig på kjellervinduer
- Flytt ting opp i etasjene hvis du frykter vanninntrengning i kjelleren
- Flytt gjenstander opp fra gulv hvis de ikke kan flyttes opp av kjelleren
- Følg med mens styrtregnet pågår, f.eks. at du sørger for at vannet renner bort fra boligen og ikke samler seg inn mot vegg, kjellertrapper m.v. og på den måten renner inn i boligen.
Farevarsel: Bor du her, bør du være ekstra på vakt
