Fra tirsdag ettermiddag til onsdag morgen er det ifølge Meteorologisk institutt fare for mye tordenvær og lyn i deler av Trøndelag og i Nordland.

– Lynaktiviteten starter lengst sør og flytter seg nordover. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver yr.no.

Det er tirsdag formiddag sendt ut et farevarsel om moderat fare for mye lyn. Faren er forventet å øke klokken 14 og avta klokken 06.

I en anbefaling oppfordres det til å holde seg oppdatert om utviklingen av været og koble på elektriske apparater.

– Lokalt kraftige regnbyger. Fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag. Strømforsyningen og TV/internett kan bli påvirket. Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon, skriver Yr.

Fra før er det sendt ut farevarsel for styrtregn. Det er gjeldende fra klokken 17 tirsdag til klokken 04.00 natt til torsdag.

– Det er kraftige byger. Det kan komme mer enn 15 millimeter på en time. Det er lokalt og slik som det alltid er med byger, er det umulig å si hvor de kraftigste bygene kommer, uttalte vakthavende meteorolog Siri Wiberg til Nidaros mandag.

– Det kan være lurt å sjekke sluk og steder hvor vannet skal renne unna, slik at det ikke blir opphopninger av vann. Kjør etter forholdene, det kan bli dårlig sikt og mye vann i veibanen, oppfordret Wiberg.

Ifølge Siri Sprauten Slettås, daglig leder i Slettås Vann- og Avløpsteknikk, kan byåsenområdet bli mest utsatt.

Dette anbefaler forsikringsselskapet å gjøre før uværet slår til:

  • Rens takrenner, avløpsrør og utvendige sluk og drensrister
  • Sjekk at dører og vinduer er godt lukket
  • Pass særlig på kjellervinduer
  • Flytt ting opp i etasjene hvis du frykter vanninntrengning i kjelleren
  • Flytt gjenstander opp fra gulv hvis de ikke kan flyttes opp av kjelleren
  • Følg med mens styrtregnet pågår, f.eks. at du sørger for at vannet renner bort fra boligen og ikke samler seg inn mot vegg, kjellertrapper m.v. og på den måten renner inn i boligen.

Farevarsel: Bor du her, bør du være ekstra på vakt