Gå til sidens hovedinnhold

Har kalt inn kriseledelsen til møte i kveld

Følger med på situasjonen i Bergen.

Kommunedirektør i Trondheim kommune, har innkalt kriseledelsen til møte søndag kveld.

– Vi skal gå gjennom status og forberede neste uke. Det er behov for informasjon både internt og eksternt i kommunen, sier han til Nidaros søndag kveld.

Bakgrunnen for møtet er situasjonen i Trondheim der sju personer har fått påvist den muterte britiske virusvarianten.

– Så langt mener vi at den forskriften vi har i Trondheim nå, er streng nok. Så får vi vurdere det i møtet om det er noe annet vi bør gjøre. I utgangspunktet er det ikke behov for dette nå, sier Wolden.

Trykket på den røde knappen i Bergen

I Bergen er har Byrådet trykket på den røde knappen søndag.

Bergen er rammet av villsmitte av både det britiske og det sørafrikanske viruset samtidig.

– Begge utbruddene regnes som uoversiktlige, uavhengig av hverandre, opplyste byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Kommuneledelsen frykter nå at det kan oppstå massespredning ut fra begge utbruddene, og understreker at situasjonen er mer uoversiktlig enn den var i Nordre Follo.

Det er hittil funnet 16 tilfeller av det britiske viruset og sju tilfeller av det sørafrikanske.

Håper å slå ned sørafrikansk virus

Det er særlig utbredelsen av det sørafrikanske muterte viruset som vekker bekymring, både lokalt og nasjonalt. Men kommunen håper det er mulig å slå ned viruset ved å innføre svært inngripende tiltak i en kort periode.

– Derfor trykker vi nå på den røde knappen, sa Valhammer.

– Vi har to aggressive mutanter i byen samtidig. Det sørafrikanske viruset har ikke bitt seg fast ennå i Bergen eller i Norge. Vi må gjøre alt for å slå det ned, sa han.

13 kommuner stenger ned

Regjeringen kunngjorde at det fra klokken 18 søndag og en uke framover innføres tiltak som innebærer nærmest full nedstengning i Bergen, Kvam og Ulvik.

Det blir rødt nivå i barnehager og barne- og ungdomsskole. Alle arrangement utenfor hjemmet forbys, bortsett fra begravelser og bisettelser. Skjenkestopp innføres, og kjøpesentre og de fleste butikker stenges, bortsett fra matbutikker, apotek, butikker for dyrefôr og enkelte andre.

I tillegg kommer strenge smitteverntiltak i ti andre omliggende kommuner. Tiltakene er noe mindre strenge, særlig hva gjelder barn og unge.

Trondheim følger med

Situasjonen i Bergen, er noe kommunedirektøren følger nøye med på.

– Vi registrerer det som nå skjer i Bergen.

– Er dette et tema som kommer til å bli diskutert i kriseledelsen søndag kveld?

– Ja. Vi kommer nok til å nevne det. Vi hadde lørdag møter med både Statsforvalteren, FHI og Helsedirektoratet.

Smittetrykket i Trondheim er nå lavere enn på lenge. Det bekrefter også Wolden overfor Nidaros. Han sier at det er få nye smittede gjennom helga, men at det også er få som tester seg.

Slik har det også vært i Bergen i lengre tid, som nå har innført svært strenge tiltak.

– Hva skal til for at Trondheim kommune trykker på den røde knappen?

– Straks det skjer et tilfelle av den muterte versjonen som vi ikke kan spore, så må vi vurdere hvilken risiko det er for at dette brer om seg. Da må vi se på det enkelte smittetilfellet og det vil garantert bli nye møter med Helsedirektoratet og FHI. Vi vil også kalle inn resten av Trondheims-regionen for å diskutere saken med dem.

Kommentarer til denne saken