– Angrer du for at du gikk hardt ut?

– Nei, synes ikke jeg gikk så hardt ut. Jeg er glad for at debatten har startet, svarer klimaaktivisten Joachim Skahjem (24) til Nettavisen onsdag, som legger til at han fortsatt står for voldsuttalelsene.

Skahjem satte fyr på klimadebatten forrige uke, da han sa til Nettavisen at vold ikke kan utelukkes i klimakampen, før han så sa det samme under «Debatten» på NRK torsdag kveld.

Her er uttalelsene hos Ole–Asbjørn Ness i Nettavisen som fikk NRK til å velge tema for sin «Debatten»:

– Bare en spjæling

Skahjem, som holder til i Trondheim, sier til Nettavisen at han ikke er blitt kontaktet av PST i etterkant – eller invitert til samtale.

– Nei. Jeg tror ikke de bryr seg så mye om meg, egentlig. Jeg er en spjæling på 24 år og blir vel ikke sett på som noe særlig trussel. Men hvis de spør meg, tar jeg gjerne en prat, svarer Skahjem.

PST svarer til Nettavisen at det kan være mange grunner til at de ikke tar kontakt med ulike personer.

– Hvor går grensa mellom harmløse utspill og hva dere anser som grunn til bekymring?

– Vi gjør individuelle vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Det er ingen automatikk i at folk som ytrer seg truende eller provoserende blir sett på som en trussel. Det gjøres individuelle vurderinger, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST, og legger til:

– Personer som ønsker kontakt med PST, står fritt til å kontakte oss.

– Så dere bekrefter at dere ikke har kalt inn Skahjem til et møte, eller snakket med ham?

– Vi kan ikke kommentere hvem vi til enhver tid har dialog med, men han sier nå at han ikke har vært i kontakt med oss, sier Veum.

I podkasten «Ness» sier Skahjem at han tror han kommer til å sulte ihjel – se hele intervjuet her:

– Håper på revolusjon

Skahjem forteller til Nettavisen at han fikk mange «overraskende positive» kommentarer i etterkant av debatten.

– Jeg sjekket Instagram etter et døgn. I alt 55 prosent av kommentarene jeg fikk var negative, og 45 prosent var positive. Det var mange som var overraskende positive. Alt fra «Takk for at du tør å starte debatten», til folk som «håper på revolusjon».

Etter uttalelsene har han virkelig fått kjenne på hvordan det er å være i medias søkelys.

– Jeg følte meg som den mest forhatte personen i Norge, sa han til Nettavisen kun få timer etter at han trakk seg fra organisasjonen Stopp oljeletingen fredag.

.

– Hvordan går klimakampen videre for din del?

– Jeg har ikke tenkt over det. Akkurat nå er folk halvveis interessert i høre hva jeg har å si. Det gir mening å fortsette med det. Men det er begrenset hvor lenge jeg kan snakke om ting, og det er vanskelig å holde meg til å bare å snakke, svarer han.

Klimaaktivist Joachim Skahjem utelukket ikke at voldsom voldsbruk, som bombeaksjoner mot oljerigger og bruk av brannbomber, vil bli aktuelt å benytte seg av i fremtidens klimakamp. Det sa han da han gjestet «Debatten» på NRK torsdag.

– Kan ikke betale

Alt oppstyret rundt Skahjem startet etter at han og Stopp oljeletinga dynket Monolitten i Frognerparken med maling forrige uke. Han har ennå ikke mottatt noen form for bot etter aksjonen.

Politiet i Oslo opplyser til Nettavisen onsdag at det gjenstår etterforskningsskritt av blant annet skadeomfang, før det kommer en påtaleavgjørelse.

– De skal regne på hvor mye det kostet å vaske malingen. Så tror jeg de vurderer om jeg må betale for vasken av politiuniformene også, sier Skahjem.

Skahjem forteller at han i sommer ble bøtelagt da han var med på å sperre av en vei i forbindelse med en demonstrasjon.

– Fristen for å betale den boten gikk ut på onsdag forrige uke, men den har jeg rett og slett ikke råd til å betale. Den var på 11.400, noe som er det dobbelte av hva jeg har på konto. Så jeg vet ikke helt hva som kommer til å skje der, forteller han.

– Debatten var en klimaaksjon

– Jeg brukte vel egentlig «Debatten» som en slags klimaaksjon. Men det har kjentes veldig godt ut å få forklare meg i dag.

– Samtidig har jeg klart å skape mer blest enn jeg noen gang har klart tidligere. Kanskje jeg nå ikke trenger å bryte loven for å få den samme oppmerksomheten fremover, sier Skahjem.

PST sier de ikke har endret trusselvurderingen i kjølvannet av Skahjems uttalelser, og betegner det fortsatt som svært lite sannsynlig at aktivister knyttet til klima, miljø og naturvernsaker, tar i bruk terror som virkemiddel.