Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke funnet smittekilden til tre personer i Trondheim

Smittevernkontoret har ikke helt oversikt.

I helga testet fire personer positivt på koronaviruset i Trondheim, det er kommuneoverlege Tove Røsstad godt fornøyd med.

Det hun imidlertid ikke er like begeistret over, er at tre smittede fra forrige uke – fortsatt har ukjent smittekilde.

– Vi har ikke klart å finne en sannsynlig forklaring på hvor de har blitt smittet. Sporingen er ikke helt avsluttet, men vi spekulerer i om det kan være smittede i Trondheim uten symptomer som har smittet andre – som heller ikke har fått symptomer. Da har smitten gått noen ledd – og vi klarer ikke å ringe det inn, forklarer Røsstad.

Smittesituasjonen i Trondheim er dermed ikke avklart.

– Nå er det litt ukjent smitte der ute. Derfor ønsker vi at folk har superlav terskel for å teste seg. Det er fortsatt ikke sånn at vi har avdekket et stort utbrudd, men så langt har vi ikke helt oversikt, fortsetter kommuneoverlegen.

Les også

Etter festhelga i Trondheim kommer smittevernkontoret med en klar melding til folk

Sekvenserte prøver

De siste ukene har kommunen fått sekvensert virusprøvene i Trondheim. Nylig lå resultatet klart:

– Det er fortsatt UK-viruset på omtrent alle prøvene våre. Det var én variant som hadde en ekstravariant, en UK-pluss-variant, sier Røsstad.

Hun mener at det er greit at det er UK-viruset om dominerer – og ikke en annen mutasjon.

– Det som er greit med UK-varianten er at vaksinen treffer godt. Sånn sett er det greit om man først skal ha en variant som smitter lettere, så er det greit med UK-varianten, sier kommuneoverlegen.

Ifølge Røsstad er det verre varianter der ute, som man mistenker vaksinen ikke fungerer like godt på.

– Man er litt bekymret for det som rører seg i India nå. Det samme med den brasilianske og sørafrikanske varianten. Dette er typer vi ikke vil ha hit.

Kommentarer til denne saken