Nidaros skrev fredag at åtte personer var satt i karantene etter mistanke om omikron-smitte i Trondheim. Mandag økte tallet til 17 personer.

Fungerende kommuneoverlege, Elizabeth Kimbell, sier til Nidaros at av de 17 er det to personer som har testet positivt på en PCR-test og at de prøvene blir nøye analysert.

Et av prøvesvarene kom tilbake mandag formiddag og deltavarianten ble påvist.

Den andre prøven er klar mandag ettermiddag.

Overlege i medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital, Andreas Christensen, sier til Nidaros at det ikke er påvist omikron i Trondheim mandag.

Også før og i helga ble det gjort en rekke analyser for å se etter omikron i Trondheim. Hittil er det kun delta-varianten som er påvist.

Den nye koronamutasjonen omikron skal være mer smittsom enn delta-varianten, som allerede er en svært smittsom variant av viruset.

Det er strengere karantene- og isolasjonsregler for personer hvor man mistenker omikron-smitte:

  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.