(Trønderdebatt)

Skiløperne på Beitostølen møtte media i den grad de var i humør til det. De som var fornøyd forklarte hvorfor de gikk så fort, mens resten gikk ut bakveien. Kanskje de siste burde gå på kurs hos

Rosenborgs unge keeper Julian Faye Lund?

Han var ikke heldig mot Brann, skjønt kanskje ikke så svak som enkelte ville ha det til, men han gjorde i hvert fall som keeper-treneren sin også gjorde da han hadde tapt en Europacup-kamp for Rosenborg: Han stilte opp, som Jørn Jamtfall den gang sa det; «for å snu kjerringa».

21-årige Faye Lund ble konfrontert med at han hadde fått tøff kritikk av ekspertkommentatoren på TV:

- Han har sikkert mye klokt å lære meg, sa han – uten ironi, og fortsatte:

- Men det viktigste for meg nå er å nullstille og se videre. Jeg har ikke tid til å dvele ved store feil, jeg skal på treningsfeltet og jobbe.

Han innrømmet direkte og indirekte at han hadde gjort det han til og med omtalte som «store feil»:

- Det er selvfølgelig ting jeg skulle gjort annerledes, i hvert fall på to av målene. Det er brutalt og bittert når man endelig får muligheten. Jeg skulle ønske jeg snakket i en helt annen tone om noe helt annet i dag. Det er brutal læring.

Jeg forsikrer deg, Julian: Det er først og fremst læring, for sånne som deg!

Skiløperne på Beitostølen skal langt på vei fritas for personlig kritikk, for de gjør naturligvis det som er tillatt i den kulturen de er. Når de gjemmer seg, må det forståes som at de er tillatt å gjøre det, av ledere, trenere og ikke minst de som er ansatt for å gjøre dem tilgjengelige for offentligheten. Det må de nemlig være, i med- og motgang, fordi de er betalt for det, av samarbeidspartnere og i virkeligheten av det offentlige, og fordi det lønner seg for å prestere bedre i løypa ved neste anledning.

Den som går ut bare når sola skinner, trives ikke bedre ved neste regnskyll. Den som skal vinne VM, må bokstavelig talt ha vært ute en regnværsdag. Julian Faye Lund, og også den andre unggutten;

Edvard Tagseth, har nå vært det. Da han ble konfrontert med hvor dårlig han hadde scoret på sportsjournalistenes børs, viste det seg at han ikke visste om skalaen gikk til seks eller ti. Sånn snakker en som har riktig fokus.

Etter et par resultatmessig skuffende serierunder, er de to ungguttas oppførsel etter kampen mot Brann noe Rosenborg som klubb virkelig skal ta med seg videre, og jeg har en mistanke om at det er Åge Hareide himself som allerede har satt kulturelle spor etter seg.

Der lå også de største forventningene til ham; at han skulle komme inn og tydeliggjøre hva som er den egentlige Rosenborg-kulturen, hvis den finnes…?

Det var lov å være skuffet over resultatene, og delvis også prestasjonene etter kampen mot Brann.

På den annen side: Det ga to unggutter muligheten til å vise hva som bor i dem. Og det er det de viste seg å ha i seg som skal bringe klubben tilbake til toppen.