Hadde de samme pengene gått til å kjøpe luksusfly og -båter, ville ingen leet et øyenbryn. Men seminar, altså. Der går grensa.

Magnus Engen Marsdal, leder i Manifest Tankesmie Foto: Eivind Volder Rutle

Magnus Engen Marsdal, leder i Manifest Tankesmie Foto: Eivind Volder Rutle

Av

Ja vel, en megler og forvalter har tjent sju milliarder kroner i London og bruker noen penger på et seminar med luksusfly og en Sting-konsert til ni millioner kroner. Nå hagler det med skjellsord mot Nicolai Tangen og hans gjester. Folk er sjokkerte og mener seminaret ved Wharton-universtietet «lukter vondt». Jeg skjønner ikke helt hvorfor.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Finnes det ikke verre ting en milliardær kan bruke penger på enn et halvakademisk seminar? Bør vi ikke være mer bekymret over hvor Tangen er på vei enn hvor han kommer fra?

Jeg mener: Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er verdens største statlige kapitalfond. Det baserer sine investeringsbeslutninger på «grundig forskning og analyse», ifølge Oljefondets egne opplysninger. Fondet har en masse analytikere ansatt, ja til og med sine egne forskere med doktorgrad i det ene og det andre.

Nå gir Norges Bank en mann med sju milliarder private kroner, og en masse mektige finansvenner, full tilgang til disse offentlige forsknings- og analyseressursene. Dette er en mann med enorme verdier plassert i skatteparadis. Han har et «hedgefond» der hvem som er kundene – altså pengenes egentlige eiere – ofte holdes skjult for offentligheten. Selv Norges Bank har ikke fått fullt innsyn i hvem fondsforvalter Nicolai Tangen har jobbet for, eller hvordan. Er det meningen at vi nå skal ha blind tillit til at informasjonen han, og hans nettverk, får tilgang til gjennom Oljefondets unike ressurser innen analyse og forskning ikke kan bli brukt til å berike enkeltmennesker som allerede har beriket seg altfor mye? Eller er dette noe Norges Bank av i dag ikke kunne brydd seg mindre om, så lenge man tror at Nicos evner til å få penger til å avle penger også skal komme fondets avkastning til gode? Er Norges sjel redusert til den monomant grådige rentenistens jag etter mer, mer, mer?

Men dette seminaret, altså.

Ja vel, Høyres næringsminister syntes det var interessant å være på seminar med rike og mektige folk.

Ja vel, Henrik Syse trives i samme selskap. Han utgir bøker som «Måtehold i grådighetens tid», samtidig som han sitter i styret for selskapet der Tangen gjemmer unna penger i skatteparadiset Cayman Islands. Et sjokk? Hvis du er sjokkert over at en konservativ ideolog verner om de rike og mektiges rikdom og makt, har du kanskje ikke observert så mange konservative ideologer før.

Er det nytt at altfor rike mennesker får behov for å være «filantrop» og gjøre tilsynelatende uegennyttige ting som får den absurde rikdommen til å framstå litt mindre absurd? Har ikke Bill Gates holdt på sånn i årevis, med jubel og skryt fra norske regjeringer og tankesmier?

Nei vel, milliardær Tangen ønsket ikke offentlig oppmerksomhet om hvordan han samlet utvalgte akademikere, politikere, mektige og rike mennesker for å bygge nettverk og øve politisk og annen innflytelse. Men hvor mange slike møter konferanser, seminarer og gutteturer der penger møter politisk makt og innflytelse tror du foregår hvert år, hver måned, uten at du (eller VG) får høre om det?

Jeg skjønner at Tangens luksusreise for de utvalgte er verdt et oppslag. VG har levert en veldig god sak. Fenomenet fortjener flombelysning. Det er god grunn til å ettergå hva slags nettverk som har vært i sving for å få Tangen ansatt som sjef for Oljefondet.

Men er selve seminaret noe å rope opp om? De som nå er veldig sjokkerte over denne luksusreisen føler sikkert at de utøver en samfunnskritisk funksjon. Funksjonen er det omvendte av samfunnskritikk. Jeg tror samrøret mellom penger og makt er ganske vanlig. Har du et problem med dette seminaret, har du et problem med kapitalismen. Men du snakker heller om et seminar, som om det var et utålelig unntak. Det er kapitalismen som tillater at en papirflytter som Tangen kan tjene sju milliarder kroner i Londons finansdistrikt, samtidig som over tre hundre tusen briter er hjemløse og må bo på gata. Er ikke dét et problem? Det er kapitalismen som tillater at denne milliardæren kan gjemme penger unna beskatning, lovlig, på Cayman Islands. Det er helt normal kapitalisme at Tangen kan bruke penger på å la beslutningstakere som Kristin Skogen Lund og Norges regjeringsadvokat velte seg i litt av hans luksus. Dette er ikke et avvik fra systemet. Dette er systemet.

I stedet for å se nærmere på hva slags system vi faktisk lever under, og som gjør Tangen til en egnet sjef for landets oljeformue, lar man seg sjokkere dypt og inderlig av et enkelt seminar. Det føles sikkert samfunnskritisk, men det tjener nok mest til å støtte opp om høyresidens glansbilde av kapitalismens som et meget åpent og demokratisk sted.

Det blir som å ikke se skogen for bare trær. Det er stille seg rekken av dem som tror at det er meget mulig at den viktigste grunnen til at våre rikeste menn oppretter byråer som Civita er deres dype bekymring for mangelen på «måtehold i grådighetens tid».

Finnes det ikke verre ting en mangemilliardær kan bruke penger på, enn et halvakademisk arrangement ved Wharton? Hadde de samme pengene gått til å kjøpe luksusfly og -båter, ville ingen leet et øyenbryn. Men seminar, altså. Der går grensa.

Skriv innlegg på Trønderdebatt.no «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags