– Det er utrolig spennende å prøve dette fra scratch, sier Jakin Sætre Høie.

Han er kokk og en av fire i gjengen bak oppstartsbedriften Firefighter Grill. En cateringbedrift som griller og smoker kjøtt.

Navnet er ikke tilfeldig. Ideen kommer nemlig fra Thomas Knudsen, Ståle Bjørkvik og Morten Almaas, som alle er brannkonstabler.

– De er bare genuint matinteresserte brannmenn. Veldig interessert og etter mitt ståsted ganske flink og. Det kan bli bra, sier Høie.

For brannkonstablene startet tanken på bedrift da to av dem skaffet en grill til jobben.

– Vi har lekt med tanken tidligere, at det hadde vært artig å starte noe. Vi fikk jo et oppdrag i høst og da tenkte vi bare at vi gønner på, sier brannkonstabel Ståle Bjørkvik.

I sommer ble det ble blåst liv i ideen.

– Jeg er med å arrangere «Sommerfest i Bjørkvika» på Fosen. I fjor sto jeg for maten selv, og så hvor mye det var å gjøre. Thomas sa til meg at neste år så ordner vi maten, så da tok jeg han på ordet, forteller Bjørkvik.

600 smashburgere

Han fikk med seg kollegene og kokken Sætre som matansvarlige.

– Da måtte vi jo showe litt rundt det. Så jeg fikk en annen kollega av oss til å lage logo, og så ble det skiltet satt opp når vi grillet på festen i sommer, sier Bjørkvik.

De satte opp skiltet ved grillen og stekte hundrevis av «Smashburgere». Det er burgere som stekes og klemmes sammen ved høy temperatur. Maten ble en suksess.

– Vi solgte 600 smashburgere på de to dagene der. Det var god stemning, så da må man jo bare prøve, forteller Sætre.

Planen for bedriften er en cateringtjeneste hvor alt grillutstyret tas med til arrangementet og grilles på stedet. De har fått laget en vedfyrt «smoker», de skal ta med seg rundt.

– Det tar alt ifra 12 til 16 timer å smoke kjøttet, så griller vi på stedet, sier Sætre.

Dermed må all maten være så fersk som mulig.

– Dette er produkter som tar lang tid å forberede, men resultatet blir helt vilt godt, sier han.

I oppstartsfasen

I utgangspunktet sikter bedriften seg inn på festivaler, firmafester og lunsjer, men håper å utvide etter hvert.

– Man må jo alltids prøve det en sesong eller to for og se om det er noe håp i det. Så kan man jo eventuelt utvide etter hvert. Målet er at det skal kunne bli en året rundt event, sier Sætre.

Han sier ingenting er hundre prosent fastsatt og at de vil utvikle og justere bedriften etter hvert.

– Alle er ved kjempegodt mot, sier han.