Gå til sidens hovedinnhold

Glemmer du dette i kulda kan det bli dyrt

Bilforsikringen dekker ikke dette i kulda.

Frost er ikke bilens beste venn, men bileiere kan lett unngå en av vinterens mest unødvendige utgifter.

– Altfor mange glemmer å slå av vindusviskerne når de parkerer for kvelden, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Man tenker ikke over det før man starter en nedfrosset bil på morgenen, men er vindusviskerne frosset fast i frontruten i løpet av natten ender mange bileiere opp med en ødelagt vindusviskermotor som må skiftes.

– Nå er vi inne i en frostperiode og da får vi mange henvendelser om slike skader, hvor kunder som regel har startet bilen i kulda på morgenen uten å løsne de fastfrossede viskerne først. Ryker vindusviskermotoren må den skiftes, og det er sure penger å betale for noe som enkelt kunne vært unngått, sier han i en pressemelding.

Kan bli dyrt

Når vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskere som sitter fast i et nedfrosset bilvindu går den gjerne varm og blir ødelagt. Noen kan også oppleve at viskerbladene rives av.

– Mange kontakter oss og lurer på om dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke. Å skifte vindusviskermotor koster opp imot 10.000 kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier Brandeggen videre.

Sett viskerne opp

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet. Det beste er å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen, er Tryg Forsikrings råd.

– Vindusviskerne kan sitte godt fast i stivfrosset is, og da må man skrape de løs før man starter bilen. Trikset er å sette vindusviskerne opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne mye lengre, sier han.

Noen nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, men for de fleste bør man selv sjekke at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier Brandeggen, som er kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kommentarer til denne saken