Frykter utelivsdød: – Folk drar ikke ut. De har fest i en bunker eller drar bare hjem til noen

BEKYMRET: Jan-Tore Fladvad, daglig leder på Barmuda og Fire Fine, kaller situasjonen dramatisk for utelivsbransjen.

BEKYMRET: Jan-Tore Fladvad, daglig leder på Barmuda og Fire Fine, kaller situasjonen dramatisk for utelivsbransjen. Foto:

Utelivet i Trondheim opplever massivt inntektssvikt under pandemien og restriksjoner. Nå krever kommunedirektøren i Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen lettelser i koronatiltakene for utelivsnæringen.

DEL

«Fra 1. juni fikk utesteder som ikke har matservering gjenåpne etter å ha måttet holde stengt i over to og en halv måned. Men det hjelper lite å få lov til å gjenåpne når rammebetingelsene for å kunne drive næringsvirksomhet ikke er til stede».

Slik starter brevet til Stortinget sendt fra kommunedirektøren og Næringsforeningen i Trondheimsregionen tirsdag.

– Vi håper jo at vi blir hørt. Om vi skal ha en oppegående utelivsbransje også etter korona, så må det tiltak til på den økonomiske siden og det må være mulig å drive et utested slik at det går rundt, sier administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen til Nidaros.

LES OGSÅ: Provosert over andre aktører i utelivsbransjen: – Vi får inntrykk av at andre utesteder bare gir faen

Går ikke rundt

I brevet nevnes flere årsaker til at det er vanskelig for utelivsbransjen å gå rundt med restriksjonene som er i dag.

«En typisk nattklubb vil kunne få inn 15 til 35 prosent av ordinært antall gjester avhengig av lokalenes utforming, når gjestene skal sitte ved et bord med 1-meter mellom bordoppsettene. Det må på plass betydelig økt bemanning inne og ute for å sikre at smittevernregler overholdes. Så lenge 1-metersregelen gjelder lar det seg ikke gjøre å tjene penger på å gjenåpne virksomheten», heter det i brevet.

I tillegg nevnes kravet om bordservering og at bransjen mener smittevernhensyn kan ivaretas godt også ved servering i bar, samt den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt som ble innført 9. august i år.

«Innført skjenkestopp kl. 24.00 medfører også at store deler av omsetningsgrunnlaget har falt bort. Nattklubber har så å si all sin omsetning etter 24.00, og mange andre skjenkesteder har også betydelig omsetning fra kl. 24.00 til stengetid», skriver de.

LES OGSÅ: Regner med full kompensasjon for inntektstap: – Det er Høie som har åpnet for reiser. Han er ansvarlig

Nidaros snakket med daglig leder og medeier av Fire Fine og Barmuda, Jan-Tore Fladvad, da skjenkestoppen ble innført. Han var sterkt bekymret da en gjennomgang av omsetningen til de to utestedene, viser at Barmuda hadde 40,53 prosent av omsetningen etter klokken 24.00 og Fire Fine hadde 55,33 prosent av omsetningen etter klokken 24.00.

– Vi må selvfølgelig forholde oss til dette. Når man ser hvor stor andel av omsetningen vår dette gjelder, er det så klart dramatisk. Så er det sånn at det er ikke vårt ansvar at Høie har åpnet for reiser til utlandet. Det er han som har gjort dette, og må kompensere oss fullt ut for det, sa Fladvad.

Fire punkter

Brevet, som er undertegnet kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune og administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian, inneholder en rekke punkter de mener må tas tak i dersom utelivsbransjen skal overleve pandemien:

  • kompensasjonsordningen må forlenges inntil 1-metersregelen opphører og skjenkestopp kl. 24.00 opphører.
  • lønnstilskudd må gis til de aktører som har betydelig økte kostnader og mindre inntekt som følge av restriksjonene
  • skjenkestopp kl. 24.00 må tas bort fra de nasjonale retningslinjer
  • krav om bordservering må tas bort fra de nasjonale retningslinjer

– Enig i alt! er Fladvads umiddelbare kommentar til Nidaros når han får se lista.

– Det sier seg selv at det er dramatisk slik situasjonen er nå. Regjeringa og Høie hører ikke på smittevernmyndighetene i verken Bergen, Oslo eller Trondheim. Medisinske fagmiljøer går imot ham, og jeg håper at en eller annen saksøker regjeringa for tapet.

Ikke ønsket effekt

Selv estimerer han et årsresultat seks millioner kroner lavere enn fjoråret for sine to utesteder.

– Vi har fått kriselån og berger oss gjennom alle disse tiltakene. Men det er nok mange bedrifter, både i Trondheim og ellers i landet, som kommer til å velte. Det er jeg overbevist om. Det er samme situasjon landet over; folk drar ikke ut på byen, det blir for kort. De har fest i en bunker eller drar bare hjem til noen.

«Utelivsbransjen i Trondheim har stor forståelse for mange av de tiltak som er iverksatt for å hindre spredning av covid-19, men stiller spørsmål ved om alle tiltak har ønsket effekt. Bransjen er innstilt på å være med på dugnaden, og forventer da samtidig at staten stiller opp for bransjen, slik at denne fremdeles eksisterer når restriksjonene på sikt letter og vi skal tilbake til hverdagslivet vi hadde før utbruddet», heter det i brevet.

Formannskapet vedtok tirsdag å enstemmig støtte henvendelsen fra kommunedirektøren og næringsforeningen.

– Vi har jobbet tett med næringsforeninga i hele vår og forsøkt å hjelpe de mest utsatte næringene. Nå tror jeg det begynner å haste for utelivsnæringen å få litt bedre betingelser, sier Morten Wolden.

– Det man ser er at det har vært en oppblomstring av private fester nå som utestedene stenger tidligere, mens utelivsbransjen er proffe og følger smittevernreglene. Det er blant annet utarbeidet en veileder for skjenking i Trondheim som aktørene forholder seg til. Det har vært et par tilfeller hvor ansatte ved utesteder har blitt smittet av korona, men det er ingenting som tyder på at de har brakt smitten videre til gjestene, sier Rian.

– Dersom det ikke gjøres noe er det nok flere som rett og slett må stenge, eller som i verste fall går konkurs.

Videreført

Onsdag kunngjorde regjeringen at skjenkestoppen vil bli videreført.

– Jeg tror skjenkestoppen har ført til mindre festing, og at flere går tidligere hjem. Men det har også ført til flere private fester, hvor smittevernet er den første gjesten som går og legger seg, sa helseminister Bent Høie (H) under pressekonferansen.

På onsdagen koronapressekonferanse sa helseministeren at de nå skal se på erfaringene etter drøye tre uker med tidligere stengte barer og puber. I mellomtiden videreføres dagens regler inntil videre.

– Jeg forstår at regjeringa etter råd fra FHI og Helsedirektoratet besluttet å innføre skjenkestopp ved midnatt da man var redd for at smittepresset skulle ta av, men jeg skjønner ikke hvorfor man ikke umiddelbart gjør dette om når man ser de negative konsekvensene av det. Jeg håper på en pressekonferanse på fredag, for å si det slik. Jeg håper de kommer med en beslutning om å ikke videreføre skjenkestoppen, sier Wolden.

Han opplyser at det kan bli aktuelt med et felles utspill fra storbyene i Norge, dersom skjenkestoppen ved midnatt ikke tas tilbake. Ifølge Wolden har både Oslo, Bergen, Kristiansand og Tromsø signalisert at de ønsker et slikt utspill til nasjonale myndigheter.

Artikkeltags