- Det er i beste fall en halvsannhet at vi har kapasitet. Vi klarer nok å gi dem tak over hodet, men det er sannsynligvis den minste utfordringen med å bosette flyktninger. Vi strever med å få disse personene uti utdanning og arbeid, slik at de på sikt blir selvforsørget. I tillegg kommer utfordringer knyttet til oppfølging av boforhold, og oppfølging av helsemessige behov, kommenterer kommunalråd Elin Marie Andreassen.

Hun sier flyktninger med behov for økonomisk hjelp driver opp sosialbudsjettet, som allerede er hardt presset av koronapandemien.

- Det er direkte uansvarlig av ordføreren å gå frem på den måten hun gjør nå, når vi verken vet hvem som er tiltenkt å komme til Norge, og hva de kommer til å ha behov for av kommunale ressurser, fortsetter Andreassen.

Rita Ottervik tilbyr å ta imot alle de 50 flyktningene fra Hellas

Hun mener Norge burde heller støtte Hellas økonomisk, samt stille krav til greske myndigheter om at returnerer grunnløse asylsøkere.

Onsdag ble det kjent at regjeringen vil hente 50 flyktninger fra Moria-leiren i Hellas. Det er for lite, ifølge Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap).

– Byrådet i Bergen har sagt at de kan ta imot femti. Vi sier at vi kan ta imot femti. Og jeg tipper at de andre kommunene også har like god kapasitet, for det har kommet veldig få flyktninger hittil i år. Nå når situasjonen er ekstra akutt, som den er i Moria nå, bør regjeringen ta i mer når kommunene har ledig kapasitet, uttalte Ottervik onsdag.

Krisen i Moria-leiren: Mener Trondheim kan ta imot flere hundre enslige barn

Trondheim har i utgangspunktet lovt å ta imot 155 flyktninger i 2020. Så langt har det kun kommet 40.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ønsker at også hans kommune tar imot 50 asylsøkere fra Hellas. Det melder NTB.

Mange tusen flyktninger og andre migranter er hjemløse etterbrannen i den greske Moria-leiren, som var satt i karantene grunnet koronasmitte.

Leiren åpnet i 2013 på et tidligere militært område. Den skulle brukes som et midlertidig interneringssenter for noen få hundre asylsøkere.

Frykter ekstraregning når Trondheim kommune overtar ansvar for asylsøkere: – Vi har nok å bruke penger på i kommunen

Antallet beboere økte kraftig under flyktningkrisen i 2015. I løpet av ett år reiste flere hundre tusen mennesker via Lesvos på vei til det europeiske fastlandet fra land som Syria og Irak.

Den siste tiden skal nesten 13.000 mennesker ha bodd i og rundt Moria-leiren. Tidligere i år var det minst 5.000 barn og ungdommer under 18 år blant beboerne, ifølge opplysninger NTB har innhentet fra hjelpeorganisasjoner.