Til tross for at kommunen ikke går ut med offentlige smittetall i helgene, bekrefter kommunedirektøren at nivået er likt som dagen før – som torsdag lå på rekordhøye 113 nye påviste smittetilfeller i Trondheim.

– Det er også snakk om samme aldersgruppe. Over 80 prosent av de smittede er mellom 20 og 25 år, sier kommunedirektør Morten Wolden.

Nytt krisemøte

Fra tirsdag til torsdag denne uken har til sammen 250 personer fått påvist koronasmitte i Trondheim. I tillegg er det kommet inn minst 180 positive hurtigtester de siste døgnene. De fleste av de smittede er unge kvinner og menn i 20-årene.

Tidligere i uka har NTNU-ledelsen bedt studentene om å avlyse resten av fadderuka på grunn av den eskalerende smittesituasjonen.

Lørdag formiddag skal kommunen, SiT, NTNU, Dronning Mauds Minne og BI ha krisemøte for å gå gjennom situasjonen.

Kommunedirektøren oppfordrer studenter om å være forsiktige.

– Jeg håper virkelig de følger anbefalingen fra NTNU, kommune og studenttinget slik at de ikke setter seg selv i en trasig situasjon. De kan bli skikkelig syke. Det er aldri hyggelig, og spesielt ikke om du sitter alene på en hybel i en ny by, sier han.

Til tross for at fredagens smittetall er høyt, er Wolden likevel glad for at antall smittede ikke er høyere enn dagen før.

– Det er positivt at det ikke har eskalert enda mer. Det blir spennende å se framover om det blir mindre sosial aktivitet og om effekten blir slik vi ønsker og håper på.

Doble skift

Gjennom helga jobbes det doble skift på teststasjonene og ifølge Wolden forventes det å kunne teste 1400 personer hver dag.

– Klart det er tøft for dem som jobber med smittesporing og testing. Det er et voldsomt trykk og veldig lange dager. Nå er det sånn at vi ikke lenger skal satse på å spore opp absolutt alle nærkontakter, men kun familie og dem i samme husstand.

– Ellers pågår vaksinasjon av studenter for fullt på Sluppen i dag.

Kommunedirektøren frykter mange vil bli alvorlig syke under det pågående utbruddet.

– I hovedsak er det milde forløp, men det er mange nye smittede. Det er ofte sånn at det tar litt tid før en utvikler veldig alvorlig sykdom, det tar gjerne åtte til ti dager. Om en ukes tid vet vi mer, sier han, og legger til:

– Vi ser smitten stiger i hele landet. Jeg frykter vi etter hvert får ganske mange sykehusinnleggelser og folk som blir alvorlig syke. Desto flere smittede, jo flere blir innlagt.

Wolden tror det vil ta flere uker før smitten går ned i Trondheim.

– Vanligvis bruker det å ta to til tre uker før tiltak virker. Det regner vi med at det vil ta nå også før vi ser en ordentlig nedgang.