Onsdag formiddag innkalte Trondheim kommune til pressekonferanse om koronasituasjonen i Trondheim.

Oppvekstdirektør Lasse Arntsen orienterte om situasjonen i oppvekstsektoren i Trondheim. Der la han frem at alle grunnskoler og barnehager vil være på gult nivå fra og med torsdag. Alle videregående skoler vil være på rødt nivå. Dette innebærer at barn igjen deles opp i kohorter, sa han på pressekonferansen onsdag.

Ifølge Arntsen er dette på bakgrunn av at man mistenker at Omikron smitter mer også mellom barn enn tidligere varianter.

– Inndelingen vil derfor bidra til å begrense spredningen i barnehager og skoler, sa han.

Har konsekvenser

Det vil fortsatt være et strengt testregime i skolene.

– Vi tester alle ansatte og barn ved smitte. Det er frivillig, men vi håper at barn, unge og foreldrene deltar i testingen slik at vi holder oversikt over smitten i denne delen av befolkningen.

Arntsen var klar på at kohortene og gult/rødt nivå har sine konsekvenser.

– Vi vet at inndeling av kohorter blant barna begrenser deres sosiale rom. Erfaringen vår sier at det er vanskelig og utfordrende for mange barn. At de ikke får treffe alle vennene sine utenfor grupper og klasser. Vi må derfor være oppmerksom på barna og på hvordan de har det, rådet han.

Fraværet øker allerede

Skolene i Trondheim tar juleferie fredag, men barnehager og SFO holder åpent neste uke og i romjula.

Tiltakene som nå innføres gjelder til midten av januar.

– Den siste tiden har vi hatt til dels store utfordringer med fravær blant ansatte i våre enheter. Flere enn vanlig har luftveisinfeksjon og må være hjemme med milde symptomer. Noen er også smittet av korona. Vi må anerkjenne at ansatte i skole og barnehage har vært tunge bører under pandemien. Belastningen har påvirket sykefraværet vårt. Dette vil forsterkes med enda strengere karanteneregler for voksenkontakter.

– Da vet vi fraværet øker. Det gjør det allerede i dag, selv om vi ikke har så mange smittede blant barn, så er karantenereglene utslagsgivende for et stort fravær blant voksne i barnehager og skoler, advarte han.

Arntsen var klar på at det kan gå ut over tilbudet i Trondheim.

– Det kommer an på testkapasitet og ventetid på prøvesvar. Det kan gi ytterligere utfordringer i skoler og barnehager. Eldre elever kan måtte ha hjemmeskole. Barnehager og SFO-er kan få store utfordringer med å opprettholde samme tilbud som nå. Det kan innebære at det vil være kortere åpningstid og unntaksvis kan vi ikke gi et tilbud, på grunn av at det ikke er nok ansatte, advarte han.

Han var imidlertid klar på at det skal være et tilbud for sårbare barn og unge. Barn med spesielle behov eller med foreldre som er i samfunnskritiske roller.

Samtidig deles det nå ut hurtigtester til alle elever ved skolene.

– Alle elever og ansatte oppfordres til å ta en hurtigtest etter ferien for å oppdage smitte og forhindre smitte i overgangen fra ferie til skolestart.

Slik er reglene

I praksis skjer nå følgende hvis noen du står nær tester positivt:

  • Ti dagers karantene
  • Du skal teste deg så raskt som mulig med PCR eller hurtigtest
  • Du kan teste deg ut av karantene etter sju dager med PCR-test
  • Hurtigtest er ikke gyldig måte å teste seg ut av karantene. Du må vente på svar på PCR-test.

Ifølge den nye forskriften slipper man smittekarantene om man har hatt covid-19 siste tre måneder, eller man har fått tredje vaksinedose. To vaksinedoser er ikke tilstrekkelig.

Det finnes noen viktige unntak fra smittekarantene:

  • Alle som har gjennomgått covid-19 de siste tre månedene, både husstandsmedlemmer og øvrige.
  • Alle som har fått oppfriskningsdose for minst en uke siden. Men hvis du er husstandsmedlem, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i syv døgn for å være unntatt smittekarantenen.
  • Arbeidstagere som innehar kritiske samfunnsfunksjoner, forutsatt at de tester negativt ved arbeidsdagens start i hele syvdagersperioden.
  • Øvrige nærkontakter som er under 18 år, men de anbefales likevel å teste seg.

– For barn under 18 år er det i utgangspunktet ikke karanteneplikt etter covid-19-forskriften med mindre de er husstandsmedlemmer, opplyser assisterende helsedirektør, Espen Nakstad til VG.

Men han legger til:

– Ved et lokalt smitteutbrudd kan en kommune vedta å sette barn under 18 år i karantene, dersom de er nærkontakter. Beslutningen fatter kommunen som smittevernmyndighet, og det skjer fra tid til annen ved større utbrudd på skoler.

Isolasjonstiden for smittede er sju dager.