Gå til sidens hovedinnhold

Framskynder prosjekter for 700 millioner kroner

Artikkelen er over 1 år gammel

– Tiltakspakken har blitt godt mottatt, og den får umiddelbar effekt.

Fylkesutvalget har vedtatt å fremskynde prosjekter som i utgangspunktet var planlagt igangsatt til høsten eller neste år. Et investeringsprosjekt på 250 millioner kroner fremskyndes fra høsten 2021 til høsten 2020. Tilsammen er prosjekter for om lag 700 millioner kroner fremskyndet.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier at fylkeskommunen har fått tilbakemeldinger fra LO og NHO om at en rekke mindre entreprenører nå sliter som følge av ringvirkningene knyttet til korona-krisen.

– Tilbakemeldingene går på at flere mindre entreprenører nå mangler oppdrag, sier fylkesordføreren.

På bakgrunn av dette har fylkesutvalget vedtatt å framskynde tiltak på egne bygg og eiendommer. Verdien av tiltakspakken er på 700 millioner kroner.

Tiltakspakken inkluderer forsering av nye vedlikeholds-, energi- og miljøprosjekter på totalt 150 millioner kroner. Vedtaket innebærer også at fylkesrådmannen har fått fullmakt til å stifte et selskap for høsting, lagring og produksjon av fornybar termisk og elektrisk energi fra egne bygg.

Les også

Kritisk for AtB – kan gå tom for penger i mai

Må få statlig støtte

Sandvik sier til Nidaros at mottakelsen av tiltakspakken har vært god, og at dette er et tiltak som har vært etterspurt.

– Dette vil være med å dempe de samlede effektene på arbeidsmarkedet. Vi får en nokså umiddelbar effekt av tiltakspakken. Det er minst like viktig for entreprenørene å vite at de får oppdrag i markedet. Ettersom det er bedrifter som lurer på om de skal permittere, eller om de skal fortsette å holde seg flytende å delta i konkurransen, sier han.

– Kan man vente seg flere tiltakspakker fra fylkeskommunen?

– Nå skal vi behandle budsjettrevidering etter hvert, så nå kommer det an på hva som kommer fra Stortinget knyttet til fylkeskommunen. Nå bruker vi det handlingsrommet vi har. For dersom vi ikke kompenseres for den svikten i fylkeskommunaløkonomi som nedgang i skatteinntekter nå representerer og inntektstapet vi har knyttet til kollektivtrafikken som vi er bedt om å opprettholde, så vil vi ikke ha muskler til å ta tilsvarende grep videre framover, svarer fylkesordføreren.

Kollektivtrafikken i Trøndelag begrenses nå til et minimum. Fylket taper 19 millioner kroner i uka om produksjonene skulle gått som før, mens utgiftene er de samme.

Kommentarer til denne saken