MARBELLA (Nettavisen): I mars 2022 fikk han den uvirkelige beskjeden:

Hans kone Helle ble diagnostisert med uhelbredelig beinmargskreft, og kun tre måneder senere gikk hun bort etter kort tids sykdom.

De to giftet seg i mai i fjor, og Lars Petter som står igjen med sønnene Kasper (4) og Aksel (2), har i ettertid vært åpen om tapet av sin Helle – blant annet til lokalavisene Nordlys og iTromsø.

Nå åpner han opp til Nettavisen, og forteller at både Tromsø og den altoppslukende jobben som sportssjef på mange måter hjelper ham gjennom sorgen.

– Det er ingen tvil om at det har vært ekstremt viktig. «Fotball-familien» er jo et litt slitt ord i fotballen, men det er det man virkelig fikk kjenne på. Alt fra da hun ble syk, til vi giftet oss med hele laget til stede og inn i en begravelse hvor veldig mange var til stede. Jobben har vært viktig for min del, sier Kræmer-Andressen i dette store Nettavisen-intervjuet.

– Vet hun ville vært stolt

Han forteller åpenhjertig at jobben tar mye fokus, uten at det tar bort sorgen etter at Helle gikk bort så altfor tidlig da hun ble akutt syk etter en behandling.

– Men det hjelper meg ikke å måtte tenke på det hele tiden, men at jeg heller har mange ting som gleder.

Med toppjobb i den øverste divisjonen i Norge og to små barn på hjemmebane, skulle Lars Petter sjonglere både familie- og jobbliv i Tromsø med sin Helle.

På kort tid ble imidlertid hverdagen og livet snudd fullstendig opp ned da hun ble revet bort.

– Det er jo den ekstreme delen av det. Du ser for deg et familieliv og drive med fotballen ved siden av, men at du er to om å oppdra to små barn. Når man står igjen alene, er det en ganske ekstrem forvandling, sier 35-åringen.

Han stopper opp et lite øyeblikk.

– Så er jeg heldig som har veldig mye folk rundt meg som gjør det mulig. Skal man få dette til å gå opp, trenger man hjelp. Da Helle var her, kunne hun ta ungene og legge til rette for at jeg kunne dra på treningsleir uten at det var noe problem.

Han hyller Tromsø for hvordan de har lagt til rette for at han skal fungere mest mulig normalt i egen jobb.

Det innebærer blant annet at både Kasper og Aksel er med pappa på jobb i langt større grad, og i Marbella bodde de alle i en leilighet mens også Lars Petters foreldre var med for å passe barna mens Tromsø trente og spilte kamper.

For nettopp barna er, og har vært, svært viktige for Lars Petter i sorgprosessen. De to små guttene Kasper og Aksel drar ham inn i deres bekymringsløse verden, og hjelper ham å tenke positivt.

– De distraherer tankene veldig. Min eneste alenetid blir når jeg leverer ungene i barnehagen og kjører til jobb, og det er der jeg kanskje gråter oftest og kjenner mest på det, sier han, og fortsetter.

– Når jeg kommer hjem så er det bare fullt fokus på dem, og de er helt herlige og i supergodt humør. De er ikke preget av det på den måten her, de er bare i godt humør og koser seg.

Lars Petter bruker mye tid på å snakke om Helle med barna. Han påpeker at hun fortsatt er med dem og kommer til å leve gjennom deres to felles barn.

– Jeg tenker veldig ofte at hun ville vært ekstremt stolt over alt jeg får til, og viktigst alt hva man får til med barna og hvordan de vokser til. Jeg vet hele tiden at hun ville vært stolt over hva jeg gjør, og så tar jeg også med meg at jeg vet hun ville vært litt irritert over at mobilen er oppe litt for ofte, men jeg vet hun er stolt, sier han og smiler.

Bærer Helles giftering på lillefingeren

TIL-sportssjefen har brukt mye tid på å reflektere rundt hvordan han har maktet å stå i sorgen etter bortgangen for åtte måneder siden.

Et positivt livssyn har hjulpet 35-åringen i prosessen, samtidig som han ikke legger skjul på at begrepet «fotball-familien» virkelig har vist seg gjeldende i sorgen.

Han trekker blant annet fram en episode etter at Tromsø hadde slått Bodø/Glimt sist sesong i «Slaget om Nord-Norge», hvor Glimt-stjernen Hugo Vetlesen kom bort til ham etter kampslutt for å uttrykke sin medfølelse og gi ham en klem.

Det satt spor hos Kræmer-Andressen.

– Jeg husker veldig godt møtet med Hugo. Det første han gjorde etter å ha tapt mot Tromsø var å komme bort til meg, og de tingene han sa tar jeg virkelig med meg.

Med seg har han også Helle hver eneste dag. På lillefingeren, ved siden av sin egen giftering etter bryllupet i Ishavskatedralen, har han hennes ring.

Den plasserte han på sin egen finger da Helle lå i respirator for å bli holdt i live slik at folk fikk tatt avskjed med henne.

– Da tok de av ringen, og jeg tok den på med en gang. Den har vært med meg siden, og det føles veldig fint at de to sitter ved siden av hverandre.

Dermed er hun alltid med Lars Petter – gjennom små påminnelser i hverdagen.

– Det er en veldig fin ting. De sitter nært hverandre.

– Hvordan er hverdagen nå?

– Den går jo veldig fint. Vi har det helt topp vi som er igjen. Vi får mye hjelp, og jeg ser bare her nede (Marbella, red.anm.) hvor mye ungene koser seg og vi har det veldig fint sammen, sier han og legger til.

– Vi har et positivt livssyn, så jeg har troen på at dette blir bra til slutt, men Helle og sorgen er med hele tiden i tillegg.

Fått et annet perspektiv på livet

Som sportssjef i Eliteserien var både trepoengere, signeringer og salg det som sto i hodet på Kræmer-Andressen. Det siste året har gjort at 35-åringen har fått et annet perspektiv på hva som faktisk er viktigst i livet.

Det får han tydelige påminnelser om hele tiden.

– Det er jobb, det vi holder på med er veldig artig og spennende, men det er ikke det viktigste i verden, forteller han og avslutter.

– Og det tar bort noe av det presset, for når du har det tøft på jobb og kommer hjem og møter det vakreste i verden i dine to barn, så blir det en bagatell.