Gå til sidens hovedinnhold

Forventer at smittetallene holder seg høye: – Det er ingen dramatikk

Kommuneoverlege Tove Røsstad ser lyst på situasjonen i Trondheim.

Det meldes torsdag om en nedgang i antall smittede. Onsdag er 48 nye registrert smittet

17 personer i 20-årene er smittet. I alderen 10–20 er ni personer smittet.

I aldersgruppen 30–40 er sju personer smittet, mens det er seks tilfeller blant personer i 40-årene. For barn mellom 0 og 10 år er smittetallet fem. For øvrig er tre personer i 50-årene, og én person i 80-årene registrert smittet.

- Nasjonal politikk

Nær 70 prosent av alle innbyggere over 18 år i Trondheim har nå mottatt andre vaksinedose.

– Selv om smittetallene har vært høye, har det ikke vært noen dramatikk, på grunn av at befolkningen er så godt beskyttet, sier Røsstad til Nidaros.

– Men det er ikke så lenge siden dere innførte munnbind-påbud?

– Det er nasjonal politikk at vi skal holde smitten under en viss kontroll. Om tallet blir kolossalt stort, vil det være personer som blir alvorlig syke, sier Røsstad.

– Og fortsatt vet vi lite om i hvor stor grad delvaksinerte også er utsatt for eventuelle senvirkninger av covid 19. Det er derfor ønskelig å begrense antall smittetilfeller til alle voksne og eldre barn har fått mulighet til å bli fullvaksinert. Når det gjelder barn, tåler disse infeksjonen godt og synes ut fra tilgjengelig litteratur, å slite med senvirkninger av covid-19 i langt mindre grad en voksne, legger hun til.

Student-grep

Fornøyd med nedgangen i antall smittede.

– Tallene har gått pent tilbake, men det er fortsatt en del smittede og litt mer spredning i andre aldersgrupper. I det store utbruddet blant studentene ser vi en betydelig nedgang.

Hvorfor det, tror du?

– Det er gjort en screening av studentene to ganger for å få en oversikt, og før enkelte studentarrangement. Så har mange studenter selv tatt grep og pålagt hverandre hurtigtesting før fester eller andre sosiale sammenhenger. De har kjøpt seg hurtigtester, og på den måten tatt ansvar for at utbruddet ikke skal få et større omfang.

Les også

Fått e-post fra digipost? Pass på!

- Relativt unge voksne legges inn

Når regner du med at vi ser lavere smittetall?

– Vi forventer at vi kommer til å få forhøyede smittetall fremover. Det er lettet betydelig på nasjonale de smitteverntiltakene, og dette er en veldig smittsom variant. Det er deltavarianten som dominerer fullstendig nå. Det vil fortsette å smitte blant de med bare én vaksinedose og de som ikke er vaksinert, sier Røsstad.

– Jeg blir ikke så veldig bekymret av det, fordi de fleste som blir smittet, ikke blir alvorlig syke. Vi ser fra sykehuset hos oss at de som har vært innlagt i den senere tid i all hovedsak er uvaksinerte. De er relativt unge voksne som innlegges nå, men de blir sjelden alvorlig syke. De som er vaksinert med én eller to doser, blir sjeldenere innlagt. Det er imidlertid ønskelig å holde smittetallet relativt lavt til alle som ønsker det er fullvaksinerte, da vi vet lite om i hvor stor grad delvaksinerte sliter med senvirkninger etter covid-19 infeksjon. Ut fra det jeg har satt av forskningslitteratur, synes barn i langt mindre grad å slite med senvirkninger av covid-19.

Ifølge St. Olav sine egne hjemmesider er det nå seks innlagt med koronaviruset:

Antall innlagte pasienter med covid-19: 6

Antall av disse pasientene på intensiv: 1

Antall av disse pasientene på intensiv med respirator: 1

Røsstad sier til Adresseavisen at infeksjonsmedisinerne forteller at de fleste har reist hjem i løpet av tre til fire dager.

Kommuneoverlegen varsler forreste at spyttest-stasjonen i Munkegata vil bli flyttet til Leütenhaven i nær fremtid. Kommunen kommer tilbake med mer informasjon om dette.

Kommentarer til denne saken