15. oktober 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård funnet død i en akebakke ved Starrmyra på Tiller. Bare ett døgn etter hun ble funnet død, fikk tre gutter på fire, fem og seks år status som mistenkt.

De to sistnevnte har fortsatt samme status i saken som ble gjenopptatt like før jul i fjor, etter at nye opplysninger som kom fram i NRKs Brennpunkt «Drapet i akebakken.

Nå sier gutten som da var 6 år at han ikke ønsker at saken skal etterforskes av Trøndelag politidistrikt.

– Jeg synes jo det blir litt bukken og havresekken og skulle gjerne sett at saken blir flyttet til en annen instans, sier han til NRK og får støtte av sin forsvarer Sigurd Klomsæt:

– Det er for meg helt åpenbart at trondheimspolitiet er inhabile, sier han og viser til Baneheia-saken som ble flyttet fra Agder til Oslo.

– Når eget politikammer skal forsvare sitt eget arbeid så vet vi jo rent menneskelig sett hvordan det lett blir, sier Klomsæt.

Har ikke tatt stilling til det

Overfor statskanalen bekrefter politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt at de har mottatt en anmodning fra forsvarerne om å flytte etterforskningen.

Han sier at politiet vil ta stilling til det i nær framtid, men at de venter på en ytterligere forklaring fra forsvarerne.

I august gikk Trøndelag politidistrikt ut med en pressemelding hvor de opplyste at de har vært i kontakt med over 30 vitner i saken siden den ble gjenopptatt.

– Saken har hele veien blitt etterforsket ut fra flere hypoteser, herunder om det kan finnes alternative gjerningspersoner uttalte påtaleansvarlig Mette Kollstrøm i pressemeldingen.

Hun la da ikke skjul på at det har vært utfordrende fordi det er en gammel sak.

– Noen av avhørene har vært utfordrende ettersom minner svekkes over tid, og det kan være vanskelig å skille mellom egne minner og ytre påvirkning. Det eksisterer heller ikke per i dag fysiske bevis fra 1994 og det var den gang minimalt med elektroniske spor.

Sto fram om saken

I februar i år sto «5-åringen» og «6-åringen» i Silje-saken fram for første gang for en rekke journalister under Late Night show under SKUP (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) i Tønsberg.

– Livet mitt har vært forandret. Jeg ble plassert i to forskjellige fosterhjem, og ble sendt på institusjon. Det er tungt enda i dag, sa «5-åringen» til de frammøtte, gjengitt av Medier24.

– Vi har blitt beskyldt for dette hele livet, det er ganske likegyldig hvilken status vi har i saken nå, sa «6-åringen».

Begge ga inntrykk av at Brennpunkt-dokumentaren har endret måten folk nå ser på dem. Det er flere nå som tror på deres uskyld.

– Før Brennpunkt kom inn i bildet har jeg hatt en liten kant til journalister. Noen har jeg hatt litt kontakt med, også funnet ut at det ikke fungerer. Men denne Brennpunkt-gjengen følte jeg var riktig folk. Fly flate for en jobb de har gjort, jeg er på gråten bare jeg snakker om det, sa «5-åringen».

Begge de involverte ba om å være anonym under gjengivelse av seansen og de var anonymisert i Medier 24 etter foredraget. Bransjeavisa kjenner dog til deres identitet. Det gjør også Nidaros.

SV-profil ut mot «flere i ledelsen» i eget parti: – Man gruer seg til å gå på møter

Strammer inn overfor dagligvarebransjen: Dette blir nå forbudt

Verdensstjernen kommer til Trondheim