(Trønderdebatt)

Er du redd Åge Hareide blir for forsiktig og kalkulert som RBK-trener? Han er dristigere enn alle andre, noen ganger på grensa til dumdristig.

I et gammelt utsagn om fotball heter det at angrep er det beste forsvar. Tanken bak er at så lenge du selv har ballen, kan ikke motstanderen score. Om årets Rosenborg-lag er det fristende å si at det delvis spiller etter parolen om at forsvar er det beste angrep, og det er adskillig mer mening i den devisen enn den opprinnelige.

Du ser det innimellom når for eksempel motstanderens høyreback får ballen; RBK’s venstreback går i press, den ene midstopperen går ut i venstre back-posisjon, og hele resten av laget flytter opp og mot sin venstreside i en operasjon som egentlig er halsbrekkende, men den potensielle gevinsten er enorm: Ballvinning i nærheten av motstanderens 16-meter, og en mulig lynhurtig overgang med avslutning etter ett eller to trekk.

På den annen side: Når dette går galt, for det vil det nødvendigvis gjøre en gang imellom, er det krise bakover. Da får Rosenborg bruk for en annen ferdighet som vi lett overdrevet også kan kalle en slags «Hareide spesial»; enorme løp bakover av spillerne med de riktige ferdighetene og holdningene. Alle de tre sentrale midtbanespillerne er eksempler på slike spillere.

Jeg spår at RBK allerede har gjort unna årets vanskeligste bortekamp, med et godt resultat, etter en god prestasjon. Takken kan selvsagt med full rett gå til André Hansen, som er en fenomenal keeper, men det skal også sies at RBK ble snytt for et straffespark.

Hvis dette RBK-laget blir seriemester, og det er ganske sannsynlig, vil det i så fall være med metoder som ligner mye på Klopps Liverpool. Det krever voldsom mobilisering til hver eneste kamp. Hareide er i stand til å presse fram det opptil to ganger i uka, på samme måte som Klopp.

I de periodene laget lå samlet bak i banen, klarte Vålerenga pussig nok å jobbe fram sine største sjanser. Det kan være litt tilfeldig, men det er trolig også uttrykk for at aggressiviteten ikke er like god i lavt press som i høyt. Det er ikke uvanlig, men det er ikke godt nok for den som skal vinne serien.

Jeg tror også at laget blir flinkere enn det var i går til å gripe kontringssjansene, hvis vingbackene, som for øvrig var strålende i går, blir flinkere til å tyvstarte, og keeper Hansen blir dyktigere til å se dem og utnytte dem.

Nå har Hareide jobbet med laget i hele oppkjøringa til sesongen, han har mildt sagt ryddet i stallen, og skaffet seg nesten alle de spillerne han har ønsket seg. Det er ikke lenger noe å skylde på, og kravet er naturligvis at laget skal bli seriemester. Det finnes ingen argumenter for å ønske seg noe mindre enn det, og det er ingen grunn til å sikte lavere.

Fremgangen fra treningskampene var tydelig i går. Det er typisk for lag som spiller så vidt mye på entusiasme, løpskraft og arbeidsvilje. Det er, med respekt å melde, ikke like lett å hente fram det mot Ranheim.

Dessuten har Hareide funnet elleveren, og han bruker den.

Det er mye som kan bli bedre, og det meste kommer til å bli det. Kanskje vi endelig får en norsk sesong der de antatt beste lagene faktisk viser seg å være best?

Og trolig aller best av dem: Rosenborg Ballklub fra Trondheim.

Det skulle for øvrig bare mangle.