Gå til sidens hovedinnhold

Første helga på lenge med skjenking - slik gikk det

Folk valfartet til parkene og uteserveringene i helga. Kommuneoverlegen tar det med knusende ro.

I helga var det fullt av folk i Høyskoleparken, på Marinen, på Solsiden og i Festningsparken, for å nevne noen steder.

Trondhjemmere hadde tatt turen ut i finværet – og flere var samlet.

– En meter gjelder ute også, det er viktig at folk husker på det, minner kommuneoverlege Tove Røsstad på om til Nidaros.

Hun påpeker samtidig at risikoen for smitte er lavere om man er ute – enn inne.

– Det handler om at det er mer luft ute. Jeg synes det er positivt at folk er ute og koser seg i finværet, men de må huske på å holde en meter avstand fra de man ikke bor sammen med, påpeker hun igjen.

Nidaros fikk inn tips om at folk lå veldig tett sammen i parker rundt om i Trondheim gjennom helgen. Det har ikke kommunen fått.

– Jeg har ikke fått noen meldinger om det, men sitter man nærmere enn to meter og ansikt til ansikt, i mer enn 15 minutter er du som nærkontakt å regne og dermed med utsatt for smitte enten du sitter inne eller ute.

Få avvik

Hans Fredrik Kvitvang, miljøsjef i Trondheim kommune, forteller at kommunen har fått tilbakemeldinger fra vektere gjennom helgen, som rapporterer om stort sett få avvik blant trondhjemmerne.

– Vi har fokusert veldig på servering, med tanke på godvær, gjenåpning og at det var forventet mye folk. Helhetsinntrykket er veldig bra, sier Kvitvang.

60 butikker, serveringssteder og treningssentre ble kontrollert av vekterselskapet Securitas mellom torsdag og søndag. Til sammen ble det registrert elleve avvik.

– Det går blant annet på manglende renholdslogg, bruk av munnbind og avstand på serveringssteder. Vi har også noen avvik knyttet til treningssentre. Disse er knyttet til avstandskrav, sier Kvitvang.

Han forteller at det er stort fokus på reise om dagen.

– Reis minst mulig, både innad i Norge der det er utbrudd og til utlandet. Gå i karantene og gjennomfør den slik den skal. Reisevirksomheten til folk er et kjempefokus vi har nå. All smitte i Trondheim er enten i forbindelse med reiser, eller at det er nærkontakter til folk som har vært ute og reist, sier han.

Færre testet seg

Med det fine været, var det også færre som testet seg for koronaviruset i Trondheim.

  • Fredag: 665 tester gjennomført
  • Lørdag: 355 tester gjennomført
  • Søndag: 257 tester gjennomført

Kommuneoverlegen er ikke bekymret for de lave test-tallene.

– Det er ofte lavere i helgene. I tillegg har vi ingen utbrudd på gang her nå. De som tester seg nå, tester seg på eget initiativ. Jeg er derfor ikke bekymret og jeg synes folk er flinke til å teste seg i Trondheim.

Hun ber folk fortsette å teste seg ved mistanke som smitte.

– Bare slik kan vi holde kontroll på smittespredning, påpeker hun.

Kommentarer til denne saken