– Endelig, etter tre år på rad med hendelser utenfor vår kontroll kan vi igjen invitere til festival, sier Jan Engen i en pressemelding.

Han er festivalleder i Nidaros Blues og har måttet se festivalen ha store utfordringer de tre siste årene.

– I 2019 ble vi rammet av pilotstreik. I 2020 ble vi stengt ned på en måneds varsel og i 2021 arrangerte vi festival med sju dagers forvarsel. Selv om tingenes tilstand nå er normale så har oppkjøringen langt fra vært normal, fortsetter Engen.

Festivalsjefen sier at de gjerne planlegger ett år i forveien. Da årets festival ble planlagt, var det fortsatt koronarestriksjoner i Trondheim.

– Helt frem til desember 2021 og januar 2022 var det nedstengninger verden over som gjorde at mange artister valgte å utsette sine vårturneer. Ingen visste strengt tatt ikke hvordan livet ville se ut i april.

Men nå vet vi det. I skrivende stund er det ingen koronarestriksjoner, sola skinner og våren er i Trondheim.

– Dette er den første store festivalen som sparkes i gang etter pandemien, sier han.

Omtales som en av verdens beste

Torsdag er det klart for første konsert.

– Programmet er etter vår mening meget sterkt, og vi har artister fra flere land. Blant annet en gjeng fra Texas som gjør sin europeiske festivaldebut på Nidaros. Grammyvinner og musikernes musiker Alving Youngblood Hart kommer med sine tordenfingre, Louisiana Avenue kommer til å lage tidenes New Orleans-fest i Trondheim og ungdommene i Soft City vil vise at det står særdeles godt til med rekrutteringen. Presse og publikumsfavorittene Amund Maarud & Lucky Lips kommer og de nye USA-yndlingene i Southern Avenue setter seg snart på flyet med kurs for Trondheim, oppsummerer Engen.

Selve åpningen er det legenden Richard Thompson som står for.

Han er blant annet kjent for sitt bidrag i Folkrockgruppa Fairport Convention, og senere for en strålende solokarriere.

Thompson er blant annet trukket fram av magasinet Rolling Stones for å være blant de 100 fremste gitaristene i verden gjennom tidene.

I tillegg har han blant annet mottatt en Lifetime Achievement Award fra BBC og en Lifetime Achievement Award fra Americana Music Association i Nashville.