For få studenter booker vaksinetime når de får beskjed om at det er deres tur. Det er den store bekymringa til politikerne og administrasjonen hva gjelder koronasituasjonen i Trondheim de siste dagene.

Det offisielle tallet er 69 smittede i går, tirsdag, men det reelle tallet er mye høyere, ifølge kommunetoppene.

– Vi vet at vi samtidig har nesten like mange positive hurtigtester og egentester som skal gjennom PCR-test. Det er et betydelig antall smittede, og veldig mye er knyttet til studentmiljøet, sa kommunedirektør Morten Wolden i sin orientering til formannskapet onsdag.

Skylder på fadderuka

Situasjonen får politikerne til å reagere. Erling Moe (Venstre) er overrasket over at smitteutbruddet kom først nå, og ikke i forbindelse med folkefesten man så i Trondheim i forbindelse med matfestivalen og Olavsfest tidligere i sommer.

– Det kokte i byen, og var grunn til å tro at det ville føre til økt smitte. Men det var liten smitte i dagene og ukene etter. Tar det så lang tid at det slår ut først nå? Hvis ikke stiller jeg spørsmål om vi må sette søkelys på studentlivet, sa han.

Han trekker fram fadderuka som det nye de siste par ukene, rett før smitteutbruddet.

– Jeg har ved selvsyn sett at det har vært ganske livlig. Der ligger det kanskje noe.

Moe mener at nå må man ta tak for å få bukt med smitten blant studentene.

– Er det mulig å sette opp et telt på Gløshaugen? Innkalle helsepersonell fra Forsvaret? Få dem inn! Test dem, vaksiner dem, bli ferdig. Alle kluter må settes til med vaksinering og testing.

For mange har for mye sosial aktivitet

Det har vært tett dialog mellom Trondheim kommune og NTNU.

– Vi var bedre forberedt på fadderuka denne gangen, med mer dialog med NTNU og linjeforeningene, sa Wolden.

Før tirsdagens tall, var det 20 personer som var smittet i utbruddet som er knyttet til studentmiljøet.

– Det er en god andel med ukjent smittekilde, men nå ser vi at vi klarer å knytte flere til nærkontakter, for eksempel gjennom faddergruppeaktiviteter, sa kommuneoverlege Elizabeth Kimbell.

De smittede studentene tilhører omtrent ti forskjellige studieretninger, ifølge Kimbell.

Kimbell forteller at de har oppfordret linjeforeningene om å følge smittevernreglene.

Nå planlegger kommunen en massescreening, først og fremst av førsteårsstudentene, etter råd fra FHI. En god del av den økte kapasiteten på hurtigtester som kommunen nå vil ha, vil brukes i denne massetestinga av studenter.

Advarer mot å skjære alle over en kam

Samtidig påpeker hun at det ikke bare er studentene som har et aktivt sosialt liv nå, og oppfordrer alle, både studenter og andre, om å begrense antallet nærkontakter.

– Vi får inn folk på smittesporinga som har 60-80 sosiale kontakter. Om man ganger 130 med 80, så blir det en umulig oppgave å spore disse, istemmer Wolden.

Ingrid Skjøtskift (Høyre) advarer mot å peke kun mot studentene som forklaring på utbruddet.

– Det vil føles urettferdig når man skjærer alle over en kam. Når det er mye smitte i byen, berører det oss alle. Vi må ha kommunikasjon som viser det. VI må få mobilisering nå for å stoppe og begrense smitten. Om vi skal lykkes med det, må vi ha alle sammen med oss, sa hun.