Lørdag formiddag har Nidaros fått tips og bilder av en ubåt som ligger ute i Trondheimsfjorden.

Ifølge Preben Aursand, pressetalsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, er det snakk om en nederlandsk ubåt med navn «HNLMS Zeeleeuw».

Bakgrunnen for besøket, skal være den storstilte militærøvelsen Cold Response.

Ligger til kai i Trondheim

Aursand ønsker ikke å si noe om hvor lenge ubåten blir i Trondheim, men bekrefter at den lørdag formiddag ligger til kai.

Den vil være i området rundt Norge en stund framover, uten at jeg kan gå i detaljer om hvor den nøyaktig vil være, sier han.

Ubåten skal være nært 68 meter langt og ni meter bredt, og ha plass til et crew på mellom 50 og 55 personer, ifølge seaforces.org.

Til tross for at Cold Response sin hovedøvelse starter i mars i år, er deler av øvelsen allerede i gang, ifølge pressetalsmannen.

Til sammen er det ventet at cirka 35 000 soldater fra 28 ulike nasjoner, skal delta i Cold Response, som er en norsk militærøvelse hvor Forsvaret har invitert allierte og partnernasjoner til å delta.

Allerede fra høsten 2021 kom det allierte styrker til Norge for å trene og forberede seg til øvelsen, skriver Forsvaret på egne nettsider.

– Vi er takknemlige for å få allierte hit i forbindelse med øvelsen. Jo flere ulike kapasiteter og flere som samtrener, jo bedre effekt får vi ut av den store øvelsen.

– Ingen reaksjon på utviklingen

Aursand forteller at øvelsen er en stor logistikkoperasjon, både i forkant og i etterkant av Cold Response.

Øvelsen vil pågå i store deler i Norge, men med stor aktivitet i Indre Troms og rundt Rena- og Østerdalsområdet, ifølge pressetalsmannen.

– Dette er jo en planlagt aktivitet og på ingen måte en reaksjon på utviklingen i Europa, men det viser viktigheten av at vi øver og trener jevnlig for å ivareta sikkerheten til medlemsland i Nato og andre partnerland, sier han.

Det spesielle med øvelsen, er at Forsvaret vil ha stort fokus på landgangsoperasjoner, som vil si at de ulike kapasitetene og styrkene skal mestre overgangen fra vann til land, men også i luft.

– Vi trener på NATOs artikkel fem, som vil si at Norge er i en krigssituasjon, og allierte kommer oss til unnsetting. Det er viktig for Norge og for totalforsvaret at vi mestrer å imøtekomme de kravene som er satt for å fasilitere alliert mottak på en riktig og trygg måte. For vårt vedkommende er det mer en operasjon enn en øvelse.

– Poenget er at det skal være helt likt som i virkeligheten. Oppgavene vi utfører er de samme som vi ville gjort i en skarp situasjon.