SLOVENIA - NORGE 20-28:

STOCKHOLM:

Fredag kveld slikket Norge sårene. Et heroisk, hardtkjempende og godt norsk lag var akkurat et nummer for små for å nå søndagens finale mot Spania i Tele 2 Arena. Kroatia ble for sterke.

I stedet ble det bronsefinale mot Slovenia i samme arena nøyaktig 24 timer senere, foran et småglissent publikum. Den norske skuffelsen hadde nok ikke lagt seg, hverken på tribunen eller på banen, etter det 80 minutter lange dramaet kvelden før. Der ett fattig mål skilte etter fire ekstraomganger.

– Bronsefinalen sto ikke i min kalender, fastslo Norges store stjerne, Sander Sagosen, overfor Nidaros.

Men bronsefinalen ble i det minste en fest. Mesterskapets askeladd Slovenia skulle ha få sjanser. De hadde få sjanser.

Dobbel revansje

Det ble norsk bronse i EM, for første gang i norsk herrehåndballs historie. Bestenoteringen fra 2016 ble slått, da Norge for alvor slo igjennom med 4. plass i Polen. Da ble det 24-31-tap mot Kroatia.

Lørdagens seier var derfor en revansje i dobbel forstand.

Blant heltene på bronselaget: Håndballhjernen, landslagssjefen fra Trondheim, Christian Berge. Verdensstjernen fra Charlottenlund, Sander Sagosen. Og Kolstad-duoen William Aar og Tom Kåre Nikolaisen, fremtidens helter.

– Dette smakte godt. Og en dag, en dag skal vi stå på toppen. Gratulerer med en fantastisk prestasjon. Vi skal være fantastisk stolte, alle har prestert på høyeste nivå, sa Viasat-kommentator Daniel Høglund.

– En fin avslutning på et fantastisk mesterskap. Det startet hjemme i Trondheim, med fantastiske rammer. Så gjorde vi rent bord i mellomrunden i Malmø, før et av tidenes drama i går, oppsummerte Høglund.

Slovenia hang med en liten stund. Borut Mackovsek utliknet til 5-5 etter kvarter og samme mann reduserte til 6-8, før Blaz Blagotinsek reduserte til 9-11 noen minutter før pause.

Takk for følget, Slovenia

Så takket Norge ettertrykkelig for følget.

Kristian Bjørnsen. Eivind Tangen. Magnus Jøndal. Og en Sagosen, kanskje ikke helt fra sin suverene side.

Likevel, sju minutter ut i andre omgang, hadde det norske laget økt til 17-9. En norsk dobbelutvisning kortet ned forspranget noe, men spenningen var ikke der.

Berges menn ledet med fem, seks, sju og til slutt åtte mål da seks minutter gjensto. Det ble en parademarsj.

– Vi leker med Slovenia. Egentlig føler vi at vi fortjener å stå i finalen. Men marginene er så små, oppsummerte Høglund.

– Vi har gjort et fantastisk mesterskap. Det er lite som skiller oss fra en finale. Vi har vært enda mer stabile enn de som spiller finale. Vi skal være stolte, sier Viasat-ekspert Kristian Kjelling.

Norge kunne juble for bronse i Johanneshov. Tele 2 Arena ble rød, hvit og blå lørdag kveld.

Én kveld før enten Spania og Kroatia feirer EM-gull.