– Covid-19-epidemien er på et lavt nivå, men de siste ukene har vist en økning i nivået av SARS-CoV-2 i avløpsvann og noe økning i innleggelser. Dette kan være tidlige tegn på starten av en ny bølge, skriver FHI i sin ukerapport for uke 9.

Hvilke virusvarianter som dominerer, og immuniteten i befolkningen avgjør når en bølge kommer, og hvor stor den blir. Den vanligste koronavarianten i Norge nå er en omikronvariant (XBB.1.5, med kallenavnet «Kraken») som har ført til smitteøkning i andre land hvor den dominerer, ifølge rapporten.

LES OGSÅ: – «Kraken» er et tullete og unødvendig kallenavn

– Sykehusene og kommunene må være forberedt på at influensaepidemien kan vare i noen uker til, og at det kan komme en ny bølge av covid-19-infeksjoner og innleggelser i løpet av våren, skriver FHI videre i rapporten.

Den omtalte omikronvarianten ble først påvist i Trøndelag i slutten av desember i fjor og har vist en evne til å unngå immunitet bedre enn andre varianter. FHI er likevel ikke bekymret for at utbredelsen i Norge vil gi stor smitteøkning eller mer alvorlig sykdom.

Antall innlagte med luftveisinfeksjon er på samme nivå som vintrene før pandemien. I uke 9 ble 73 nye pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak. 121 pasienter ble innlagt på grunn av influensa.

Influensavaksinene ser ut til å virke godt mot innleggelse. Siden epidemien kommer til å vare noen uker til, vil FHI at uvaksinerte i målgruppene fortsatt skal vaksinere seg.

De vanlige smitterådene gjelder som før: Holde seg hjemme når man er syk, hoste riktig og vaske hender. Ta som alltid ekstra hensyn til folk i risikogrupper, råder FHI.