Gå til sidens hovedinnhold

FHI møtte Trondheim kommune i dag: – Det er grunn til å sette inn skjerpende tiltak

Møttes for å diskutere smittesituasjonen i Trondheim.

Tirsdag hadde Trondheim kommune og FHI et møte for å diskutere smittesituasjonen i Trondheim.

– Kommunen rapporterte på status og tiltak. Disse har vi drøftet og vi har gitt vår vurdering, sier fagdirektør Frode Forland til Nidaros.

Han og tre andre representanter fra FHI deltok på møtet.

– Situasjonen i Trondheim har vært gunstig den siste tiden. Man fikk slått ned utbruddene i sommersesongen og så har tallene vært lave utover høsten. Men så har man nå fått en oppblomstring de siste ukene med en betydelig stigning i helga og mandag, sier Forland og legger til:

– Det er grunn til å sette inn skjerpende tiltak og årvåkenhet. Det har Trondheim kommune også gjort, mener han.

Har innrettet tiltak

16. desember innførte Trondheim kommune munnbindpåbud i butikker, kjøpesteder, skjenke- og serveringssteder, frisør- og skjønnhetssalonger, kultur-, sport- og treningshaller, idrettshaller, kjøreskoler, venterom hos leger og tannleger, fellesarealer i offentlig bygg åpnet for publikum og på universitetet.

– Trondheim kommune har innrettet tiltak, de har vært mest mulig målrettet mot pågående utbrudd og der smitten har vært. Nå må man vurdere om man skal gå inn med strammere tiltak.

Fagdirektøren mener at det tar tid før man ser resultater av tiltak som iverksettes.

– Vår vurdering er at kommunen har fulgt godt opp de nasjonale råd og føringer. Vi har hatt kontakt med kommunen utover høsten. Når man innfører et tiltak, så tar det en stund før det virker, fortsetter fagdirektøren.

Tar tid før man ser resultater

– Andre store byer har innført langt strengere tiltak. Hvorfor skjer ikke dette i Trondheim?

– Vi har tenkt som så, at det er den enkelte kommune som kjenner sitt utbrudd best. De må vite hvor mye smitte det er og i hvilke ulike situasjoner den oppstår. Deretter må de fatte tiltak. Vi kan ikke si hva som er rett og galt.

Ifølge ham regner FHI med at det tar opp mot tre uker, før man ser effekten av et tiltak. Som for eksempel munnbindpåbud.

– Normalt sett tar det to-tre uker før man ser en tydelig effekt i redusert smitte. Det som innføres i dag, vil ikke vises på testresultatene i morgen, presiserer han.

Kan bli aktuelt med strengere tiltak

Dersom tallene fortsetter å øke – og kommunen ikke ser en endring etter noen uker. Da kan det bli aktuelt med strengere tiltak.

– Da må man vurdere strengere tiltak. Det tror jeg også at kommunen er klar over.

– Hva kan bli aktuelt da?

– Det kan være at man ser på antall som er tillatt i forsamlinger. Det blir gjerne et tema. Og så er det å vurdere stenging av helsestudio og slik ting. Redusere antall som er på besøk i familier, redusere det å gå på restaurant og uteliv. Det er en rekke tiltak man kan vurdere.

– Har Trondheim kommune gjort nok for å hindre smitte?

– Vi har ikke noe å klage på i Trondheim kommune. Her har man hatt lav smitte lenge og så får man plutselig smitte i et miljø – og så sprer smitten seg. Men rapporten fra Trondheim viser at de har god oversikt i smittesporingen. Det er rundt 20 prosent man ikke finner smitten til. Det er mye mindre enn i en rekke andre utbrudd, som for eksempel i Oslo, påpeker Forland.

Kommentarer til denne saken