Da mannen oppdaget lekkede passord på internett, ble han nysgjerrig på om de var reelle. Med automatiserte script og egne programmer logget han seg inn på andre personers brukerkontoer i sosiale medier.

I forrige uke måtte familiefaren møte i Trøndelag tingrett, tiltalt for å ha hacket seg inn på kontoer tilhørende 22 forskjellige personer, der han fra enkelte av dem skal ha lastet ned private bilder.

Det kommer fram av dommen fra Trøndelag tingrett.

I retten erkjente mannen straffskyld, og forklarte at han satt oppe om natta og brøt barrierer som han visste var ulovlige, og han utviste dårlig dømmekraft.

Stjal NTNU-innlogging

Adresseavisen har tidligere omtalt hvordan mannen ved hjelp av en stjålet NTNU-innlogging brøt seg inn i folks brukerkontoer.

Mange av personene han hacket var tilfeldig valgt, men to av dem kjente han fra før. De tilfeldig valgte brøt han seg inn hos av ren nysgjerrighet, forklarte han i retten. Enkelte av de fornærmede søkte han opp på Facebook for å se om det var kvinner som var pene og se på, og som kunne virke interessant for ham.

Han var klar over at han ikke kunne bruke andres passord, logge seg inn og laste ned materiale uten deres samtykke, men gjorde det likevel. I retten forklarte han at han ikke hadde noen intensjon om å spre materialet han hadde lastet ned videre til andre.

Sterkere reaksjoner enn han forventet

I tillegg til de 22 personene han hacket seg inn hos, forsøkte han å hacke seg inn hos ytterligere personer. Der ble han imidlertid stoppet av en tofaktorautentisering eller et sikkerhetsspørsmål.

Mannen var også siktet for å oppbevare 905 digitale bilder, og 154 digitale videoer som var kommet på avveie fra rette eier. Disse hadde han skaffet seg tilgang til via et nettsted. En stor andel av disse var av privat og sensitiv karakter, heter det i siktelsen. Om dette forklarte mannen at han var klar over at materialet fra Norge stort sett var «hevnporno», og at en god del av bildene og videoene stammet fra personer som ikke hadde samtykket til at de lå ute.

Han gikk likevel inn av ren nysgjerrighet og lastet ned materialet for å se hva folk driver med. Søsteren hans hadde dessuten mistet noen bilder fra telefonen, og han ville sjekke om disse var tilgjengelig på nett uten at han fant dette. Noen bilder og filer kunne være legitime, forklarte mannen.

Om sin egen livssituasjon forklarte mannen at det har vært tyngende at saksbehandlingen har dratt ut i tid, etter at han ble pågrepet i mars 2019. Han var bekymret for fengsel da samboeren kanskje måtte avbryte studiene hvis han blir fraværende.

– De fornærmede har reagert sterkere enn han hadde forventet på innloggingene. Han var klar over at handlingene i siktelsen ville framskape frykt hos de fornærmede. Samtidig var passordene deres allerede lekket, og tenkte at han ikke var den første som brukte dem. Noen av passordene hadde vært tilgjengelig i over ti år. Han var ikke ute etter å framskaffe frykt og ønsket ikke å generere logger som viste innloggingsforsøk, men innser i etterkant at folk opplevde handlingene som krenkende. Han undervurderte hvor negativt handlingene var for de fornærmede i saken og beklager veldig, heter det i forklaringen til mannen fra tingretten.

Straffen

Som straff fikk mannen 90 dager fengsel, samt inndratt en rekke datautstyr. Det ble tatt hensyn til at saken har hatt åtte måneders liggetid hos politiet i formildende retning overfor mannen.

I sin vurdering poengterte retten at saken gjelder alvorlig datakriminalitet, begått systematisk over en toårsperiode mot flere privatpersoner.

«Handlingene er svært krenkende og har ført til uro og ubehag for de fornærmede som følge av at private bilder og filer har kommet på avveie», heter det i dommen.