I en tid hvor de fleste land erklærer unntakstilstand, innfører strenge forholdsregler og karantenebestemmelser for å beskytte sine egne, lider mennesker i flyktningleirer mer enn noen gang før. De opplever en iboende frykt for seg og sine, og en potensiell virussmitte i leirene.

Uskyldige mennesker står overfor en helsekrise uten de nødvendige forutsetningene til å håndtere den. I Hellas, Saharawiene i flyktningleirer i Algerie, Cox’s Bazar i Bangladesh, Dadaab i Kenya, Palestinerne som lever i en livslang karantene i sitt eget land. Hva med deres helse? Hvem skal tilby dem koronatester, munnbind og respiratorer? Hvem skal hjelpe flyktningbarna som kan dø av viruset?

Mens vi spriter oss ned, hamstrer mat, og holder en meters avstand er det tusenvis av mennesker som deler én og samme vannkran. Helsehjelp er mangelvare, de lever tett i tett og har ingen forutsetninger til å opprettholde en forsvarlig hygiene.

I løpet av de siste dagene har vi sett og følt en fantastisk dugnadsånd som brer seg over hele Norge. Nye Facebook-grupper som dukker opp med jevne mellomrom, med tusenvis av mennesker som tilbyr hjelp til barne- og hundepass, mathandling og andre ærender. Jeg er stolt over å bo i dette landet, særlig i den krisen vi står i nå.

Noe jeg imidlertid savner er den globale dugnaden. Som sosialdemokrat er internasjonal solidaritet en av de viktigste årsakene til at jeg valgte å engasjere meg i politikken. Vi må evne se å forbi våre egne landegrenser.

Det er mulig å ha to tanker i hodet på samme tid. Vi kan hjelpe flyktninger samtidig som vi håndterer pandemien her hjemme. Flere etterlyser global solidaritet for å bistå verdens tettest befolkede flyktningleire og sårbare land med svakt utbygd helsevesen. Hva kan Norge gjøre for de?

Flyktningsituasjonen i Moria har engasjert mange Trondhjemmere den siste tiden. Det holder ikke å styrke det greske mottaksapparatet og asylsystemet gjennom EØS-midlene og avvente en felles europeisk løsning på den greske flyktningkrisen. Hellas er under et enormt press, og verken EU eller FN evner å løse krisen landet og flyktningene står i. Vi har ressursene til å ta imot flere flyktninger, og har ved flere anledninger vist at vi klarer å håndtere det. Også i lille, store Trondheim. Arbeiderpartiet, både lokalt og nasjonalt, er nødt til gå i bresjen for dette.

På en eller annen underlig måte kan den unntakstilstanden vi står i hjelpe oss å få en større forståelse for det livet millioner av mennesker på flukt lever hver eneste dag. Følelsen av maktesløshet, uforutsigbarhet og uro.

Norge kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre mer enn vi gjør i dag. Vi kan unngå et marerittscenario i flyktningleirene hvis vi handler nå.