Politiet har vært på Sirkus shopping på Strindheim mandag kveld. Klokken 18.09 mottok politiet melding fra en vekter på senteret om mange unge som ble oppfattet som verbalt skremmende av andre kunder.
Politiets operasjonsleder, Kamilla Engen, sier at politiet reiste ut til kjøpesenteret med flere enheter.
– Vi kom etter kort tid, og da var det mye ungdommer der. Rundt 25-30 som er tilstede, og det er snakk om ungdommer fra 12-13 årsalderen og oppover, sier politiets innsatsleder Solveig Eide.

Brita (42) opplevde skrekken på jobb. Nå snakker flere butikker ut om ugjerningene i bydelen: – Jeg ble slått i ansiktet
Ifølge Eide var det vanskelig å få opprettet dialog med ungdommen.
– Vi får dialog etter hvert. Det er en utfordring å prøve å snakke med dem når de er mange som er samlet. Det er utfordrende, sier hun.
Alle ble utvist fra kjøpesenteret for dagen og det er flere som vil få en utvisning fra kjøpesenteret av senterledelsen i ett år, oppgir politiet

Senterledere ser endringer i ungdommers møteplasser: – Før i tiden var Midtbyen et møtested
Oppfordring
I etterkant av hendelsen kommer politiet med en oppfordring til foreldre og foresatte:
– Ikke la ungdommen bruke kjøpesentre som oppholdsplass på kveldstid.
Politiet har i kveld tatt en ringerunde til flere foreldre, men Eide påpeker at de ikke kan ringe alle og har prioritert de dem mener er viktigst å få kontakt med i kveld.
– Hvordan tar foreldre det å få en slik telefon?
– Mitt inntrykk er at det blir tatt alvorlig. Jeg snakket personlig med en far som kom, og han var veldig bestemt overfor barnet sitt.
Eide sier de i kveld skapte utrygghet for andre kunder i og med at de var så mange, og fordi det ble meldt om at de var verbalt skremmende. Hun påpeker at de ikke var noen som ble skadet.
Ungdommen vil følges opp av politiets forebyggende gruppe.
Flere episoder
Det har ikke lyktes Nidaros å komme i kontakt med senterleder Trine Foosnæs ved Sirkus Shopping mandag kveld. Hun har tidligere sagt at hun tror uønskede hendelser på kjøpesenteret har økt i takt med at området utenfor senteret har blitt et kollektivt knutepunkt.
– Det er jo veldig viktig hvis det er ungdom som er høylytt eller sånn, at vi oppsøker dem. Vi har jo vektere på stedet hele tiden, så det er veldig viktig for oss at alle opplever at det føles okei, sa hun i oktober da flere ansatte ved butikkene fortalte om episoder som ikke var ønsket.
Les mer om det her:
Ansatte opplever negativ trend ved Sirkus shopping: – Skremmer kunder
Nylig sa avsnittleder ved politiets forebyggende enhet, Jan Erik Mihle at de ser flere grunner til at kjøpesenteret har blitt et møtested for ungdom. Han peker på at det er et knutepunkt for kollektivtrafikken utenfor kjøpesenteret, som gjør det enkelt å komme seg dit. Samtidig viser han til at et kjøpesenter i seg selv er forlokkende på ungdom, og at Sirkus shopping er et stort og nytt kjøpesenter med gode friarealer og sittemuligheter.
– Jeg tror dessverre det er mange ungdommer som kjeder seg, og så prøver de å øke spenningen ved å gjøre noe som er på eller over kanten, sa Mihle.
Ifølge Mihle er det ungdommer fra både forskjellige steder i byen, men også randkommunene, som oppsøker Sirkus shopping.