(Nettavisen): I Norge finnes det flere forbrukere som kutter i matbudsjettet på en ganske utradisjonell måte. De gjør det verken ved å kjøpe First Price-produkter eller jakte på tilbudene.

Metoden de bruker heter «dumpsterdiving» eller på pent norsk «søppeldykking». Istedenfor å hente matvarer i dagligvarenes hyller, henter man maten i containerne utenfor butikken. I grupper på Facebook finnes det flere tusener av medlemmer som deler tips, triks eller overskuddet av en runde med søppeldykking med andre nordmenn.

Motivasjonen til å «søppeldykke» varierer. Noen vil spare miljøet, andre vil spare penger.

Det ble kastet mer en 417.000 tonn med spiselig mat i 2019 i Norge. Dagligvarehandelen sto for om lag en sjettedel av dette, ifølge NHO Mat og Drikke.

Men når dagligvarekjedene må kaste mat, kommer pris- og klimabevisste forbrukere til åstedet.

Arkitekturstudent Espen Sales er en av dem. Han «dumpsterdiver» i Trondheim-området og har vært aktiv i snart to år.

Først og fremst startet jeg med dette fordi det er gratis mat. Etter hvert ble jeg også mer miljøbevisst. Det er krenkende å se så mye mat bli kastet. Nå kan vi ikke unngå å gjøre det lenger fordi vi vet hvor mye mat som ligger i søpla.


Bruker 300 kroner i måneden på mat

Espen oppgir at han kun bruker 300 kroner på mat i måneden.

– Det eneste jeg kjøper er melk til caffèlatten min som jeg lager hver dag. Det og litt husholdningsvarer som vaskemiddel som man ikke finner i søpla.

Espen stilte først med erfaringene sine i studentavisen Under Dusken.

Det krever heller ikke et spesielt type kosthold for å være dumpsterdiver.

– Heldigvis blir all mat kastet, enten om det er dyrt eller billig. Vi spiser utrolig variert.

Arkitekturstudenten er ikke bekymret for at han skal bli dårlig som følge av at maten har gått ut på dato eller ligget i søpla.

– Vi sjekker veldig jevnlig de søppelkassene vi går til og ser hva som er nytt fra sist gang vi var der. Vi sørger for at pakkene er hele og at det ikke er noe hull på emballasjen. Hvis man ikke vet, smaker man, forteller han.

Mattilsynet forteller Nettavisen at det er utfordringer med «dumpsterdiving» fra et mattrygghetsperspektiv. Les hvorfor lenger ned i saken.

– Jeg har aldri bodd i Norge og betalt for mat

En annen student og «dumpsterdiver» Nettavisen har vært i kontakt med er Katrine Tufteland. Hun har drevet med søppeldykking i flere år og forteller Nettavisen at hun gjør det for å redde maten.

– Jeg prøver å redde mest mulig mat. I perioder tar jeg mer mat enn jeg kan spise selv sånn at jeg kan dele med andre, sier Tufteland til Nettavisen.

Katrine bruker heller ikke særlig mye penger på mat i måneden.

– Jeg har aldri bodd i Norge og betalt for all maten jeg har spist selv. Jeg har reist og studert i utlandet, og bodd hjemme hos foreldrene mine hvis jeg var i Norge. Det er først de tre siste årene jeg har bodd i Norge, og da har jeg drevet med dette.

– Det jeg bruker penger på i butikker er å kjøpe ost og sjokolade. Det er ting jeg ikke alltid finner i søppelkassene, legger hun til.

«Søppeldykkingen» tar sted om natten.

– Det er ikke fordi jeg føler på skam. Jeg kan gjerne stå å se gjennom søppelkassa på dagtid. Problemet er at hvis jeg står der på dagtid eller i nærheten av stengetid, kan noen av kundene se meg og melde fra til butikken, sier Katrine.

Butikkene vet jo at folk gjør dette, understreker Katrine. Likevel har hun funnet ut at det er enklest å hente mat om natten, da hun opplever at butikkene kan bli brydd av at kundene oppdager at hun henter mat i søpla, og at dette kan føre til låste søppelkasser.

Les også: Selger varer til ni kroner kiloen når utløpsdatoen nærmer seg: – Mål om å redusere matsvinn

Funnet faste steder

Etter et par år i «bransjen» har Katrine et par faste steder hun leter.

– Jeg har noen steder i nærheten av meg. Da henter jeg akkurat det jeg har lyst på av det jeg finner. Andre ganger kjører jeg med bilen og drar på noen større butikker litt lenger unna. Da fyller jeg hele bilen med mat, forteller hun.

Denne høsten har nordmenn blitt truffet med økte priser fra alle kanter. Strømprisene har skutt i været, matvareprisene har økt og Norges Bank har hevet renten flere ganger.

Katrine merker at flere strømmer til «søppeldykking».

– Det er flere og flere spørsmål og meldinger fra folk i gruppene på Facebook. Jeg har fått et par meldinger i innboksen også. De spør om jeg kan ta de med ut eller dele mat hvis jeg finner noe.

– Det siste året virker det som det er flere av de lavtlønnede som enten har barn eller ikke har mulighet til å gå ut selv som spør. Jeg har sett meldinger fra folk som gjerne tar imot hvis folk finner for mye, legger hun til.

Les også: 100 millioner brød har blitt kastet siden Støre og Vedum lovet en ny matkastelov

Henter kjøttprodukter

En annen forbruker Nettavisen har kommet i kontakt med gjennom Facebook-gruppen «Dumpster Diving Norge» forteller at han har drevet med søppeldykking i over fem år. Han ønsker å være anonym da han mener praksisen fortsatt er skambelagt.

I butikkenes containere har han funnet flere kilo med indrefilet, biff, fenalår, pølser og andre kjøttprodukter.

– Den beste sesongen for «dumpsterdiving» er fra september til mai. Når det blir for varmt i været er det større risiko for at matvarene blir dårlige. På sommertid må du være kjapt ute etter du har sett butikkpersonalet dumpe noe i containeren.

Besparelsene har vært store.

– Over halvparten av det jeg spiser er nok fra ting jeg har finnet ute. Matbudsjettet mitt har vært nede på et par hundre kroner i måneden. Noen måneder har jeg knapt vært inne i butikken fordi jeg har funnet det jeg har behov for i containerne.

– Jeg sjekker hver dag

I likhet med Katrine har han også noen favorittcontainere.

– Jeg sjekker hver dag, men nå er det veldig mange som har oppdaget dette og leter. I en av mine favorittcontainere utenfor Coop – en gullgruve hvor jeg fant mange gode varer – ble det plutselig mindre varer på et tidspunkt. En dag møtte jeg et eldre ektepar der mens jeg lette.

Men en ting er han skeptisk til.

– Ferdigsmurte bagetter med enten kylling, fisk eller reke rører jeg ikke over siste.

– Kan risikere at maten er forurenset

Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, forteller Nettavisen at en av utfordringene med praksisen er at maten har blitt håndtert som avfall.

– Det er nok derfor tryggere å kjøpe mat som selges med prisreduksjon i butikken pga. redusert holdbarhet, samt å gjøre andre enkle tiltak for å redusere matsvinn, sier hun til Nettavisen.

I tillegg kan man risikere at maten er forurenset.

– En søppelcontainer er ikke laget for å oppbevare mat og for eksempel kan mat som har passert «siste forbruksdag» forurense annen mat, containeren vil kunne være generelt skitten og man kan kanskje også risikere at noen kaster ting i containeren som ikke bør være i kontakt med mat. Det kan også være grunner til at butikken har kastet maten, som ikke er så lett å se, som for eksempel mat som er tilbakekalt av produsenten på grunn av helsefare, sier Røed.

– Dette er produkter vi ikke kan selge

Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen forteller at Coop ikke ønsker at forbrukere skal «dumsterdive».

Vi setter ikke pris på «Dumsterdiving» og advarer mot dette. Selv om mange rydder etter seg og gjør det på en skånsom måte, er det dessverre også mange som bryter opp containere og søppelskur og drar matvarer utover. Det tiltrekker seg skadedyr og fugler som gir problemer for butikkene, sier Kristiansen til Nettavisen.

Kristiansen mener også det er viktig å huske at produktene er kastet for en grunn.

Dette er produkter vi ikke kan selge, og er derfor kastet. Produktene kan være feilmerket eller trukket tilbake og det kan derfor være helsefare forbundet med å spise varene.

– Vi er enig i misjonen til «dumpsterdivere», at vi skal redusere matsvinn, derfor har vi gjennom mange år nedpriset varer som er i ferd med å gå ut på dato. Dette har vært en suksess og vi har reddet mat for nærmere 1 milliard fra å bli kastet de siste årene.