Gå til sidens hovedinnhold

Er det i det hele tatt akseptabelt at FHI i sine scenarier indikerer at en åpning ikke kan skje før 2022?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Onsdag legges, ihvertfall delvis, den såkalte gjenåpningsplanen frem av regjeringen.

Storbritannia har signalisert en delvis åpning, det samme har Danmark. Samtidig signaliserer FHI at vi i Norge ikke kan forvente vesentlige endringer før smittetallet er nede i 200 nye smittede pr døgn. I det såkalte worst case-scenariet til FHI kan man ikke forvente full åpning før i 2022.

Det har, naturlig nok, vært et betydelig fokus på de helsemessige konsekvensene av pandemien. Samtidig så har det gått opp for mange av oss hvor inngripende smittevernlovgivningen kan være, og at fare for smitte kan kansellere det de fleste av oss mener er grunnleggende menneskerettigheter: Bevegelsesfrihet, forsamlingsfrihet, reisefrihet, rett til å motta besøk i egne hjem for å nevne noen.

Jeg tror det er på tide at myndighetenes muligheter til å kansellere grunnlovsfestede rettigheter, basert på litt løse risikovurderinger og frykt for en mulig overbelastning av helsevesenet, etter hvert også må diskuteres.

Er det i det hele tatt akseptabelt at FHI i sine scenarier indikerer at en åpning ikke kan skje før i 2022, og slik sett mer enn antyder at grunnleggende menneskerettigheter/friheter må vike, basert på modeller som nødvendigvis vil ha et betydelig usikkerhetsvolum?

Jeg håper at det i evalueringen av covid-19 håndteringen også kan legges betydelig vekt på andre faktorer, herunder hvor lett vi som nasjon har akseptert inngripende og nokså autoritære tiltak.

Kommentarer til denne saken