Gå til sidens hovedinnhold

Enormt lavtrykk på vei mot Norge. Slik påvirker det været i Trondheim

Artikkelen er over 1 år gammel

For en uke siden måtte Widerøe innstille over hundre avganger og 2.750 bestillinger, fordi lufttrykket satte høydemålerne i flyene ut av spill. Mandag skal et nytt lavt lavtrykk slå til i fire fylker.

Widerøe måtte sette alle sine fly av typen Dash-8 på bakken mandag forrige uke, da lavtrykket herjet i Norge. Da ble flere avganger fra Værnes kansellert.

Søndag 9. februar og mandag 10. februar ble det satt en rekke nye lokale lavtrykksrekorder, blant annet på Værnes.

Hektopascal er en enhet som brukes for å angi lufttrykk. Den nye rekorden på Værnes lyder på 944,2 hPa.

Meteorologene tror ikke det nye lavtrykket vil ramme like hardt som forrige uke.

Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, kaller lavtrykksområdet som nærmer seg Norge for omfattende. I tillegg til lavt lufttrykk blir det mye vind og snøfokk.

– I helga ble det målt et minimumstrykk ved Island på 917 hektopascal. Mandag nærmer lavtrykkssenteret seg fastlandet av Norge. Der vil det legge seg over særlig Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag, sier han til NRK, som omtalte saken først.

Meteorologene tror at lavtrykket da har steget til rundt 960 hektopascal.

Les også

Høydemålere slått ut - flere kanselleringer nordover

I grenseland til farevarse

Meteorologene har sendt ut farevarsel for flere steder på Vestlandet.

Det var like før et ble sendt ut for Trøndelag også.

– Dette lavtrykket ble kalt for "ekstremværet Dennis" i Storbritannia. Det er ikke lenger ekstremvær når det nå treffer oss, men det vil kunne gi sterke vindkast. Spesielt utsatt er Vestlandet, sier Magnus Haukedal til Nidaros.

Han er vakthavende meteorolog og har sendt ut farevarsel for Vestlandet som følger av lavtrykket som treffer norskekysten.

– Det var ikke langt unna at jeg sendte et for Trøndelag også, men jeg valgte å la være. Det vil kunne komme en del vind i kveld og ettermiddag. Sterk kuling på utsatte steder og i fjellene, opplyser han.

Han forteller videre at lavtrykket har med seg regn og vind.

– Det er ventet opp mot 20 millimeter nedbør på enkelte steder i Trøndelag det neste døgnet, men det er nok Vestlandet som får kjenne mest på det.

Les også

Pangdag etter krisevinter: – Beste forholdene vi har hatt så langt i år

Kommentarer til denne saken