Forrige ukes store gladmelding til norsk, og særlig trøndersk, idrett virker å ha gått helt under radaren.

Norsk idrett er rammet av mange ulykker de siste årene, og ikke alt kan forklares med pandemi eller andre eksterne forhold. Noe av det alvorligste er at toppidretten er blitt gjemt bort på filmkanalene. Det har skjer delvis med passiv støtte fra norske idrettsledere.

Derfor er det så positivt at NRK har tatt tilbake for eksempel ski-VM i Trondheim, og at norsk fotball fra og med neste sesong, og nærmest i all evighet (seks år, minst!) skal spilles på TV 2s skjermer. Betydningen av begge deler kan knapt overvurderes.

Problemet med amerikansk eide og andre nolduskanaler er at det er rene underholdningsmaskiner uten journalistiske ferdigheter, instrumenter og tradisjoner. Da blir idretten bare til det også; ren underholdning, og den får ikke den (ofte kritiske) oppmerksomhet den fortjener og egentlig er helt avhengig av.

I praksis betyr det at når NRK nå skal sende ski-VM i Trondheim, så vil det også skjerpe de journalistiske refleksene i forhold til de miljøene som skal konkurrere der, som skisporten er helt avhengig av for å overleve over tid. Hvis den blir blank underholdning, mister vi som publikum gradvis interessen for den, slik vi mister appetitten på all kultur uten dybde. Idretten har veldig mange lag. Toppidretten er direkte kontroversiell. Journalistiske TV-kanaler som NRK og TV2 tar konsekvensen av det.

Norsk skiidrett og norsk fotball er avhengige av å bli tatt på alvor. Det blir de ikke av filmkanalene.

For arrangørene av ski-VM i Trondheim er det derfor av avgjørende betydning for blant annet å nå målet om mer enn 300.000 tilskuere at NRK nå har kjøpt tilbake rettighetene. Da er mesterskapet sikret en seriøs behandling også av det tross alt viktigste mediehuset. Det øker troverdigheten, det skjerper interessen – det bidrar indirekte til økt billettsalg.

Så kommer naturligvis også det ikke ubetydelige faktum at både skisporten og norsk fotball heretter når ut til et større publikum. For finansieringen av den hjemlige skiidretten er det naturligvis viktig. Norsk fotball konkurrerer i stadig større grad med europeiske turneringer og de store nasjonale ligaene. Det er en konkurranse vi på mange måter er dømt til å tape. TV 2 vil skjerpe interessen for det lokale, regionale og nasjonale, og ikke minst for jentefotballen. Selv toppidrett handler også om sånne ting. Det kan være gode grunner til å heie på Ranheim, selv om Chelsea også spiller i blått og holder et høyere nivå.

Det hadde vært fint om norske idrettsledere kunne fått æren for det som nå har skjedd. Jeg er usikker på om de har kvalifisert seg for det. Jeg tror nok at både ski- og fotballedelsen vet å sette pris på det, men NRK har kjøpt tilbake rettighetene på eget initiativ, og fotballen er antagelig havnet hos TV2 fordi de betalte best.

Det spiller ikke så stor rolle. Begge deler betyr mer for norsk idrett enn kanskje noe annet som har skjedd de siste par årene.