(Trønderdebatt)

Det var ikke mange dager siden Lars Arne Nilsen sto i det samme rommet, med godt humør og var ferdig som Brann-trener. Det smilet var kanskje like mye av lettelse, som glede. Nå var det en annen treners tur til å ta på seg sitt største glis.

En liten Brann-pin på blazeren var hele forandringen på kleskoden til Kåre Ingebrigtsen fra han landet på Flesland til han entret det provisoriske presserommet, som i alle andre tilfeller enn under en pandemi er restauranten på Stadion. Han smilte, men smilet på sportssjef Rune Soltvedt var enda større. Han er ganske lett å lese etter hvert, sportssjefen i Brann, og det smilet der har vi knapt sett siden seriesølvet i 2016, og før det opprykket og ansettelsen av Lars Arne Nilsen.

Jeg tror det hersker liten tvil om at Soltvedt fikk treneren som sto øverst på listen fra første stund. Og det er et trenervalg få kan ta Brann på. Det er kanskje ikke det mest spennende navnet, men det er ett av de tryggeste de kunne valgt. Det oser karisma av trønderen som skal lede Brann fra Mjøndalen-kampen. Vi blir selvsagt smigret som bergensere da han sa fine ord om byen og stemningen på Stadion, og selvsagt at han proklamerte at han var kommet for å vinne trofeer her.

Vi vet at han har vunnet før, og etter avslutningen i Rosenborg tror jeg det er en svært revansjesugen trener som er på plass i Brann. Han kommer nok aldri til å si det selv, men det vil nok smake ekstra godt om han skulle snyte gamleklubben for noen trofeer. En tent Kåre Ingebrigtsen er en meget god trener. Jeg regner med at han vil ta tak på feltet fra første trening, som er på torsdag. Situasjonen i Brann kan sammenlignes med da han tok over et Rosenborg, som lå med litt brukket rygg.

Her kan du se opptaket av pressekonferansen hvor Ingebrigtsen ble presentert:

Likevel er det noen forskjeller. Det er ingenting som tyder på at Brann har en Ole Selnæs på vei opp i rekkene. Heller ikke en Fredrik Midtsjø, Pål André Helland eller Jonas Svensson. Tre unge spillere som fikk et umiddelbart løft med Ingebrigtsens inntog på Lerkendal. Spesielt Selnæs var viktig. Han var det perfekte ankeret i måten å spille på. Den beste trønderklubben hadde hatt i rekkene siden Bent Skammelsrud. Selnæs løste rett og slett ett av Rosenborgs problem, også fordi han fikk tillit av Ingebrigtsen.

Siden kunne han fylle på med mer meritterte spillere, og det er nok planen i Brann at han skal få gjøre noe av det samme etter hvert. I Brann må han også gjøre en nødvendig ryddejobb. Ingebrigtsen må være knallhard med spillerne, for daukjøtt har han verken tid eller plass til. Grunnstammen var bedre, og talentene var større da han overtok Rosenborg enn laget han overtar her i Bergen nå.

Ingebrigtsen får heller ikke med seg noen eksterne inn i trenerteamet. Det kan nok gå bra, men det er behov for noen forandringer der også, når man først har skiftet hovedtrener. Samtidig kan det skje etter sesongen, og trønderen vil nok takle det greit. Det betyr mer ansvar på hans skuldre, men Ingebrigtsen er ikke kommet til Stadion for å tvinne tommeltotter.

Jeg er mest spent på fremtiden. Hvilket DNA er det Brann ønsker å få med Ingebrigtsen, hvordan skal man videreføre det den dagen har også har ledet sin siste kamp med rødtrøyene? Jeg forstår at det ikke er lett for Brann å definere seg selv midt i en sesong, spesielt ikke en sesong som er preget av en pandemi. Samtidig er jeg veldig spent på å høre fra ledelsen hva det er de jobber mot. Annet enn å vinne trofeer. Skal man fortsette å hente etablerte spillere, eller er det nye tider på gang? Hva er planen for å få opp flere talenter? Det er ikke Kåre Ingebrigtsen som skal svare på det.

Det er derfor jeg sier at det finnes mer spennende navn der ute. Trenere på vei opp og frem, med en nyere måte å tenke fotball på. Men om det er det Brann trenger akkurat nå, midt i denne spesielle sesongen, er jeg mer usikker på. Soltvedt har hatt samtaler med andre trenerne også, men det har virket rimelig klart at den som han endte opp med var førstevalget.

Jeg tror Ingebrigtsen ble det fordi han vet hva det er å lede en toppklubb. Han vet at det å være trener i Brann er like mye en lederjobb, som en trenerjobb. Spesielt med et tett kampprogram som i år. Ledelsen på Stadion vet også at lagene hans kan spille forrykende angrepsfotball, og de vet at han har en karisma. Det er vanskelig å mislike trønderen.

Det er heller ikke vanskelig å se når Kåre Ingebrigtsen ikke er der han vil være. Det har vi sett flere eksempler på. Da er han ikke til å kjenne igjen. Når spøkene, smilet og de gode historiene er borte, er snart også treneren borte. Det blir forhåpentligvis lenge til, for en påskrudd Kåre Ingebrigtsen er både en av landets beste trenere og ledere innen fotball. Og jeg er ikke tvil om at han er påskrudd før denne oppgaven. Hvis ikke hadde han bare sagt nei, for pengene trenger han i hvert fall ikke.

Jeg må også si at det er smart av Brann å vente til etter Molde-kampen med å la ham starte på jobben. Det kunne gitt ham en skeiv start, er jeg redd. Da er det bedre med å stoppe alle marerittene Brann har hatt om Mjøndalen de siste årene.