Sent torsdag gikk innbruddsalarmen på den gamle Ringe skole på Lade. Kort tid etterpå gikk også den automatiske brannalarmen, og brannvesenet ble oppringt av forbipasserende som meldte om flammer ut fra vinduene.

– Det var flammer fra to-tre vinduer da vi kom til stedet, opplyste Frank Hansen, brannleder ved 110-sentralen.

Om lag en time etter brannvesenet fikk melding om brannen, hadde brannvesenet kontroll på stedet.

Allerede torsdag kveld opplyste politiet til Nidaros at en av hypotesene de jobbet etter, var at brannen kan ha vært påsatt.

– Vi har ikke gjort åstedsundersøkelser enda, men vi har ikke funnet en naturlig grunn til at det har begynt å brenne. Det er en hypotese, sa operasjonsleder Trond Hangaas til Nidaros etter midnatt.

På stedet opplyste Nidaros' fotograf at en dør og et vindu i en helt annen ende av skolebygget enn hvor brannen var, sto åpent.

Hypotesen om påsettelse jobbet politiet også med fredag morgen, og politifaglig etterforskningsleder Knut Grasvik opplyste til Nidaros at ting tyder på at brannen var påsatt.

– Vi vil gjøre taktisk og teknisk etterforskning, sa Grasvik

En person mistenkt

Fredag ettermiddag bekrefter han at en person er mistenkt i saken.

Grasvik ønsker ikke å opplyse om hvordan politiet ble mistenksomme til vedkommende, eller kjønn og alder på personen.

– Bevis og ting som kan knytte vedkommende til åstedet, vil jeg ikke kommentere nå, sier han.

– Saken er fortsatt under etterforskning og vi jobber med å kartlegge bevegelser og hvilke andre personer som har vært i nærheten forut brannen på åstedet, tilføyer Grasvik.

– Kan det ha vært flere involvert?

– Vi kan ikke utelukke at det har vært flere. Det er alltid vanskelig å si. Om det er påtent, så er det iallfall minst én person, svarer etterforskningslederen.

Nidaros har tidligere omtalt en brann på Charlottenlund skole natt til 1. desember. To tenåringer er siktet i saken.

De to tenåringene, sammen med en tredje tenåring, er også er mistenkt for en brann ved Ringve videregående skole 30. november.

– Kan det ha en sammenheng med brannen torsdag kveld?

– Det er tidlig å si. Men det kan alltid ha en sammenheng om det er ute og tenner på. Det kan være noen som synes det er artig å tenne på, svarer etterforskningslederen og tilføyer at sammenhengen vil etterforskes.

Om du så noen i, ved eller i nærheten av skolen før brannen oppsto klokken 22.54, ønsker politiet tips på telefon 02800.

Brant flere steder

En av grunnene til at politiet mistenker påsettelse, i tillegg til at innbruddsalarmen gikk, er at det brant flere steder i skolen på samme tid.

– Da er det fort gjort å tenke at noen har gjort noe her, sier Grasvik.

I tillegg var det flere knuste glass på skolen. Om det skyldes et mulig innbrudd, eller om det er resultat av brannen, har etterforskningen foreløpig ikke konkludert med.

Skadeomfanget etter brannen er foreløpig ukjent, men natt til fredag opplyste politiet at to rom er brannskadd og at en etasje er skadd som følge av røyk.

– Alvorlig

Politiet forteller at de ser alvorlig på saken.

– Det er ikke en bygning hvor det bor folk, men en brann har alltid en spredningsrisiko. Det kan også være fare for folk som befinner seg i nærheten om ting utvikler seg, sier etterforskningsleder Grasvik.

Han tilføyer at det er bra at brannvesenet var raskt på plass.

– Det er helt avgjørende at ting ikke har brent helt ned, for at politiet skal kunne sikre spor.

Byggeprosjekter

Skolen spiller også en sentral rolle i en rekke byggeprosjekter i området. Det er nemlig sterk politisk vilje til at skolen igjen skal tas i bruk, i alle fall midlertidig, for å sikre skolekapasiteten mens man bygger ut nye boliger.

Kommunalråd Erling Moe (V) bekrefter til Nidaros at administrasjonen for tida jobber med å finne ut hva det vil koste å sette skolen i stand til bruk igjen.

Brannen får dermed ingen politiske konsekvenser med det helt første, utenom at investeringsbehovet muligens kan øke.

– Vi får bare håpe at det ikke er for store skader. Men ut fra bildene i avisa ser det ikke ut som brannen har vært i de vernede rommene på skolen, sier Moe.

Nidaros ber Moe gjøre et omtrentlig anslag for når det kan være realistisk at skolen er i bruk igjen.

– I løpet av tiåret er vi nok avhengig av at den er i drift, sier Moe.